Радост Европе 2020

 


РАДОСТ ЕВРОПЕ

 

„Радост Европе” је највећа и најстарија међународна манифестација дечјег стваралаштва, установљена давне 1969. године поводом Светског дана детета. Део манифестације од 1998. чини и Међународни ликовни конкурс „Радост Европе”, који је такмичарског карактера и који је од свог оснивања прерастао границе Европе, објединивши децу и младе из целог света. Дечји културни центар Београд добио је на тај начин богат фундус ликовних радова који носе у себи непроцењиве ликовне вредности из разноврсних културних средина.

Због глобалне пандемије, Дечји културни центар је донео одлуку да ове године одустане од планираног програма везаног за Међународни ликовни конкурс „Радост Европе”. Као што је већ више од две деценије суштина међународног ликовног конкурса и изложбе првенствено ликовни сусрет, подршка природном и креативном начину живљења, одлучено је да се и ове године организује ликовни сусрет, али виртуелно, а XXII Међународни ликовни конкурс „Радост Европе” ове године има ревијали карактер. Ликовне школе и атељеи који су присутни више од десет година  у ликовним сусретима „Радост Европе” позвани су да представе најновије радове  својих полазника.

Избор радова за марку, вињету и коверат, ове године је у знаку глобалне пандемије, са јасном поруком. Страх од непознатог, изолација и напетост на различите начине утичу на децу и младе широм света. Комуникација је, у овом тренутку изолације, најбитнија. Више него икада пре, млади имају могућност да се посвете себи, да науче да комуницирају са својим сопством, да открију сопствене таленте, да практикују уметност, да открију лепоту књижевности, филма, сликарства, музике… Лепота ће спасити свет, рекао је велики Достојевски, чије нам речи поручују да и овај мрачан период можемо да учинимо необично корисним, ако откријемо лепоту уметности.

Мотив на марки је цртеж Тањe Новаковић (15 год, Србија). Аутори цртежа на вињетама су: Преслава Станева (13 год, Бугарска), Муњапара Врај Адарсшбаи (7 год, Индија), Гуо Зивеи (14 год, Кина), Наташа Влаховић (7 год, Србија), Селен Наимова (13 год, Бугарска), Сара Матић (13 год, Србија), Раима Амандбаи Манијар (13 год, Индија). Аутор цртежа на коверти је Тиеси Јен Кејтлин Лаи (8 год, Кина).

Стручна сарадња: Лидија Сеничар, уредник ликовног конкурса, Дечји културни центар Београд. Графичка обрада издања: Јакша Влаховић, академски графичар.

 

likovni konkurs 2020 small

DOWNLOAD LINK

Posted in Радост Европе and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *