РЕ – Позивно писмо (Letter of invitation)

Joy of Europe - Propositions

Традиционални Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе“ одржаће се у Београду од 2. до 5. октобра 2016. године. Част нам је да Вас обавестимо да је манифестација од ове године носилац ЕФФЕ етикете квалитета, додељене од стране Европске комисије.

Темом овогодишњег 47. Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе“ обележава се јубилеј 160 година од рођења Николе Тесле, познатог научника и проналазача у области физике, електротехнике и радиотехнике. Овај визионар, српског порекла, својим изумима значајно је допринео преносу наизменичних струја високог напона на даљину, па је тако електрична енергија постала доступнија већем броју људи, а њена дистрибуција знатно ефикаснија. Био је један од кључних људи у изградњи хидроцентрале на Нијагариним водопадима. Открио је обртно магнетно поље, а међународна јединица за јачину магнетног поља носи назив – тесла. Осим тога, Тесла је био и веома интересантна личност за чије детињство и живот се везују многе занимљиве анегдоте.

Идеја је да се гостујуће групе на Гала концерту предтаве наступима, који ће одговорити на тему о Николи Тесли, а како бисмо је приближил вођама група и деци извођачима у прилогу Вам шаљемо детаљније образложење теме. Осим самог Николе Тесле жеља нам је да на овај начин промовишемо науку, знање и посвећеност хуманим и визионарским идејама.

Уметничке групе на Гала концерту ову тему могу да интерпретирају слободно и прилагоде је свом стилу и уметничком сензибилитету. Симболи који се везују за име Николе Тесле су Теслин торањ, мачка, бела голубица, електрична енергија, електрицитет и сл.

Гостујућа група може бројати највише 15 деце учесника, узраста од 7 до 14 година и 2 одрасла пратиоца-лидера. Деца су смештена у породицама код својих вршњака из београдских школа и то једно дете у једној породици, пошто је суштина сусрета управо дружење, успостављање трајних пријатељских односа и упознавање других култура. Трошкове хотелског смештаја на бази полупансиона за 2 одрасла пратиоца сноси организатор.
Трошкове путовања до Београда и назад сносе сами учесници, а уколико се у току манифестације користи аутобус гостију, организатор сноси трошкове горива у току трајања манифестације, као и трошкове смештаја 2 возача.

Право учешћа на „Радости Европе“ имају уметничке школе, културни центри, студији, клубови, асоцијације, али пре свега групе које су оствариле запажене резултате на националним и међународним конкурсима, фестивалима, такмичењима и сл.

Сценски наступ којим се учесници представљају може бити играчки (класична, традиционална, џез и савремена игра…), музички (вокална група или хор), али и мултимедијалног карактера.

Сваку земљу може представљати само по једна група.

Основне програмске целине манифестације су :
1. КАРНЕВАЛ – свечани дефиле костимираних учесника манифестације кроз центар града;
2. СУСРЕТИ ПРИЈАТЕЉСТВА – концерти у дворани Дечјег културног центра Београд
(групе изводе програм не дужи од 15 минута, музика може бити извођена уживо);
3. ГАЛА КОНЦЕРТ- у Сава Центру (групе изводе програм у трајању до 3 минута, уз услов да сваки вид вокалног или инструменталног извођења мора бити студијски снимљен- обавезан је фулл плаyбацк).
4. СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИ дан
5. ИЗЛОЖБА НАГРАЂЕНИХ РАДОВА 18 МЕЂУНАРОДНОГ ЛИКОВНОГ КОНКУРСА “РАДОСТ ЕВРОПЕ” – у Галерији Дечјег културног центра Београд

Велики завршни концерт пратиће неколико хиљада деце у дворани, и милион гледалаца у директном телевизијском преносу.

Пријаве за учешће групе треба да доставе најкасније до 10. маја 2016. године. Пријаве које пристигну након дефинисаног рока, нећемо бити у могућности да разматрамо.

Пријаве потенцијалних учесника треба да садрже:
– попуњене апликационе листе које је могуће преузети са нашег сајта – хттп://www.дкцб.рс/радост-европе-пропозиције/
– послати обавезно у електронској форми на е-маил адресу Дечјег културног центра Београд: ивана.табори@дкцб.рс или инфо@дкцб.рс видео запис искључиво сценског наступа предвиђеног за Гала концерт у Сава Центру у трајању до 3 минута (видео запис је препоручљиво слати електронским путем). Нумере које буду одговориле на тему манифестације Никола Тесла имаће предност у процесу селекције група представника земаља.

Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент је Дечји културни центар Београд.

Све детаљне информације о самој манифестацији, пропозицијама, као и пријавне формуларе могуће је пронаћи на сајту Дечјег културног центра Београд www.dkcb.rs/radost-evrope/
Одбор манифестације „Радост Европе“

Драган Марић, директор
Дечји културни центар Београд

One Comment

  1. Pingback: Nedeljni program za period od 26. aprila do 2. maja 2014. godine | DKC Beograd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *