Саопштење за медије – ДАН ТРАДИЦИЈЕ 2022.

 

МАНИФЕСТАЦИЈА ДАН ТРАДИЦИЈЕ И НАГРАДНИ КОНКУРС ЗА ДЕЦУ„СРБИЈА, ДОЖИВИ!”

 

Друга по реду манифестација „Дан традиције” одржаће се на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра 2022, у организацији Дечјег културног центра Београд, ГО Стари град и Удружења кореографа народних игара Србије, а под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића.

 

Централни део манифестације одржаће се 15. септембра, уз свечану поворку учесника обучених у народне ношње и главни музичко-сценски програм у којем ће учествовати глумци, певачи, дечји хорови и фолклорни ансамбли. Дефиле учесника креће у 16.30 са почетка Кнез Михаилове улице (угао са Коларчевом улицом) и завршава се на крају Кнез Михаилове улице (угао са Рајићевом улицом), где од 17 часова почиње свечани концерт. Водитељи програма су Леонтина Вукомановић и Горан Јоксић.

 

– Манифестација „Дан традиције” је наставак успешне сарадње са Удружењем кореографа народних игара Србије (УКНИС), Уметничким центром Талија, Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, али од ове године манифестацији се придружила и Градска општина Стари град. Од велике важности је то што су директор ДКЦБ Драган Марић и председник УКНИС Драган Пантелић учинили све да значај манифестације препозна и председник Србије господин Александар Вучић. Захваљујући Градској општини Стари град, сви ђаци прваци  на територији општине ће 15. септембра добити на поклон диск са химнама Србије, Београда и Светом Сави, у продукцији Дечјег културног центра Београд – рекла је Леонтина Вукомановић, програмски директор ДКЦБ.

 

– Прошле године је у првом издању манифестације ДАН ТРАДИЦИЈЕ учествовало преко 1000 учесника из Београда, а ове године имаћемо учешће уметничких група и из других градова и места у Србији. Позивамо све грађане да се прикључе нашој свечаној колони и увеличају празник. Манифестација се догађа у и другим местима у Србији, као и дијаспори. Прошле године манифестација се одржала и у Америци, Аустралији и Европи – рекао је Драган Пантелић, председник УО Удружења кореографа народних игара Србије.

 

У оквиру манифестације, у сарадњи са Туристичком организацијом Србије и Туристичком организацијом Београда, организован је наградни конкурс „СРБИЈА, ДОЖИВИ!” за децу и младе од 5 до 14 година из Србије. Туристичка организација Србије ове године се за дародавце главних награда обратила добитницима престижне награде „Туристички цвет за 2021. годину” и Туристичкој организацији Златибора.  Деца и њихове породице добиће путовање на Златибор и вожњу Голд гондолом, боравак у хотелу Краљеви Чардаци на Копаонику и боравак у Етно селу Сунчана река – Бања Ковиљача. Уручење награда деци и младима одржаће се у оквиру централног програма манифестације ДАН ТРАДИЦИЈЕ.на великој бини у Кнез Михаиловој улици.

 

– Игра, коло и песма су јако битни елементи у промоцији културне баштине Србије и због тога је Туристичка организација Србије узела учешће у овој манифестацији и обезбедила награде за младе ауторе уметничког конкурса манифестације. Сви добитници награда ће добити ваучере за путовање и боравак на Копаонику, Златибору и етно селу Сунчана река у Бањи Ковиљачи – најавила је Смиљана Новичић.

 

– Велика је улога Дечјег културног центра и других партнера у подизању видљивости о значају самог празника нашим суграђанима. Позивамо све грађанке и грађане да тога дана понесу српску заставу, обуку народну ношњу или један њен део и на тај начин увеличају државни празник – рекао је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

 

Поред наградног конкурса, организатори манифестације припремили су изложбу дечијих ликовних радова ПУ „Дечји дани” у Градској општини Стари град, интерактивно предавање археолога Марка Алексића о средњовековном културном наслеђу и наступ дечјег ансамбла Уметничког центра „Талија”.

 

– Поред свих јавних личности које подржавају манифестацију и учествују у њој, драго нам је да је толико пуно деце и младих укључено у програм и надамо се да ћемо и наредних година бити део манифестације – истакао је на конференцији за медије Душан Петрић, председник Скупштине Градске општине Стари град.

 

(ФОТО: Стеван Нешковић)

30 item(s) « of 3 »

 

 

-> преузми документ / preuzmi dokument

 

 

Posted in Дан традиције, Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *