Сећање на Силвану Ручнов

Сећање на Силвану Ручнов

(1972 – 2022)

 

Уметница Силвана Ручнов, изненада је преминула у Београду у 50. години. Професионално је била активна у уметносати калиграфије од 2000. године као стваралац и предавач. Посвећена је била и култури слободног времена у оквиру које је развила и организовала многобројне радионице, пројекте и програме за све генерације, као што су „Путовање кроз писма”, „Рукопис”, „Теме уз калиграфију”, “Графорелакс – пиши и диши”, “Чаробни свет калиграфије”… Била је чланица Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) од 2003. године, а добитница је Годишње награде тог удружења за стваралаштво у 2011. Години.

Остварила је врло успешну дугогодишњу сардању са Дечјим културним центром Београд, кроз изложбену делатност, едукацију и радионичарски програм.

Кроз лепоту исписаних слова Силвана Ручнов је ликовним језиком представља одраз свог ума на папиру, развијајући код посматрача знатижељу за одгонетањем калиграфског записа. Живописним колоритом, акварелском софистицираношћу, снажним и сигурним потезима, готово експресивним, Силванин свет слова представљао је директно и у потпуности савремено средство просторне и временске комуникације. Вешто је спајала историјско наслеђе са свакодневицом, шаљући недвосмислену поруку да је идеја о достојанству човека, сваког појединца, уско везана за писменост.

7 item(s)
Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *