Свесрпски дечји сабор 2022 – Конференција за медије

СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР 2022

Фестивал деце и младих из региона, дијаспоре и Србије

26 – 29. мај 2022.

Свечани концерт „СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР 2022”

Петак, 27. мај, 12.00, Велика сцена „Донка Шпичек” ДКЦБ, Таковска 8

Фестивал деце и младих из региона, дијаспоре и Србије „СВЕСРПСКИ ДЕЧЈИ САБОР“ одржаће се од 26. до 29. маја у Београду. „Свесрпски дечји сабор” је традиционална манифестација коју већ четврти пут организује Градска управа града Београда – Дечји културни центар Београд, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, под покровитељством председника Србије Александра Вучића. Том приликом у Србију долазе деца и млади из расејања желећи да упознају своју земљу порекла и њене културне тековине. Боравећи у домовима својих вршњака из Београда, деца и млади упознају Србију, српску историју и културу кроз богат културно-уметнички програм, осмишљен од стране Дечјег културног центра Београд.

Са жељом да се негује осећање припадности земљи порекла, национални идентитет и српски језик, Сабор ће и ове године окупити децу у расејању и повезати их са њиховим вршњацима из Београда, у чијим ће породицама боравити. Домаћини Сабора биће ученици ОШ „Старина Новак“. На манифестацији ће учествовати деца из четири земље региона и дијаспоре: чланови Немачко-српског друштва из Франкфурта на Мајни (Немачка), ученици Теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара (Румунија), чланови Вуковарског певачког друштва „Јаворчићи“ (Хрватска) и АКУД КОЛО – Ћириландија из Копра (Словенија).

Учесници манифестације наступаће на свечаном концерту у Дечјем културном центру Београд, у петак 27. маја, од 12 часова, који ће отворити в.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, Арно Гујон.

Деца из дијаспоре имаће прилику да упознају Београд и посете Палату Србија на пријему код проф. др Дарије Кисић Тепавчевић, министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, потом Народну скупштину Републике Србије, Храм Светог Саве и Музеј Николе Тесле. Подршку манифестацији дала је и Туристичка организација Београда, која је припремила пригодне поклоне за децу.

13 item(s)

(ФОТО: Предраг Недељковић)

Posted in Свесрпски дечји сабор, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *