,,Упознајте свет пчела”

У оквиру Међународног клуба пријатељства, Дечји културни центар Београд и Амбасада Словеније у сарадњи са еколошким НВО Супернатурал одржали су еколошку радионицу под називом „Упознајте свет пчела“.

Двадесетог маја давне 1734. године у Словенији је рођен Антон Јанша, пионир модерног пчеларства. На иницијативу Словеније, у децембру 2017. године овај датум Уједињене нације признале су као Светски дан пчела. Овај дан је посвећен пчелама, промоцији пчеларства, а пре свега, подизању свести о значају пчела. Србија обележава овај дан на иницијативу Словеније од 2018. године.

Пчеле опрашују скоро три четвртине свих биљака и од њих зависи трећина произведене хране на планети. Заштита пчела и очување пчеларства је од виталног значаја за нашу будућност. Уз помоћ Светског дана пчела сви заједно се можемо поново подсетити улоге сваког од нас за очување пчела. Пчеле нам са једне стране обезбеђују високо квалитетну храну (мед, матични млеч, цветни прах) и друге корисне производе као што је пчелињи восак, прополис и пчелињи отров.

(ФОТО: Стеван Нешковић)

55 item(s) « of 2 »
Posted in Међународни клуб пријатељства, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *