Vinča – neprekidni život jednog naselja

Program BEO KLUB – SKRIVENI BEOGRAD
VINČA – NEPREKIDNI ŽIVOT JEDNOG NASELJA
Gost predavač, Marko Aleksić, mr arheologije

Znatiželjni i pažljivi četvrtaci OŠ Sveti Sava iz Beograda saznali su 30. januara da se na samo petnaestak kilometara od centra Beograda, na obali Dunava kod sela Vinče nalazi čuveni arheološki lokalitet, nekadašnje praistorijsko naselje – prava metropola neolitske Evrope i jedno od središta Vinčanske kulture.

Marko Aleksić, mr arheologije otkrio im je da su istraživanja na ovom lokalitetu odpočela daleke 1908. godine i da su od tada na svetlost dana dospela neverovatna otkrića. Zahvaljujući njima danas znamo kako su stari Vinčanci živeli, gradili svoje kuće, kako je izgledala njihova odeća, nakit, alatke i drugi predmeti koje su koristili u svakodnevnom životu.

Arheološki slojevi debljine preko 10 metara svedoče o neprekinutom životu naselja tokom mnogih generacija. Izuzetna dostignuća kulture koja je bila vodeća u tadašnjoj Evropi nedavno su dopunjena i otkrićima koja su potvrdila ranije pretpostavke da su stari Vinčanci prvi poznati metalurzi na svetu, odnosno da je u vinčanskoj kulturi prvi put oktriven metal. Ovi miroljubivi i vredni ljudi ostavili su nam čudesno blago koje govori o jednom slavnom vremenu ljudske civilizacije na našem tlu.

[hr2]

Posted in Културно-образовни програм and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *