Гостовања Хора ДКЦБ у Паризу у периоду од 16. до 23 јуна.

20150625 HOR DKCB Pariz (1)


Хор Дечјег културног центра Београд допутовао је из Париза, где је одржао концерте у Културном центру Србије (18. јуна, у 19.30 часова), сали Espace Bogino (19. јуна, у 14 часова) и Српској цркви Свети Сава (21. јуна, у 12 часова). Гостовање дечјег хора организовано је уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије, Секретаријата за културу Градске управе града Београда и СП „Ласта’’.


 

20150625 HOR DKCB Pariz (9)У Културном центру Србије у Паризу, Хор Дечјег културног центра Београд одржаћао је концерт „Са Мокрањцем кроз Европу”, а на репертоару су се нашли „Марш уличних дечака” одломак из опере „Кармен” Ж. Бизеа, „Из снова те знам”, одломак из балета „Успавана лепотица” П. И. Чајковског, „Дует мачака” Ђ. Росинија, „Кроз ноћ и кроз дан” Ф. Шопена и „Ода радости”, одломак из IX симфоније Л. ван Бетовена.

 

Први део обухвата композиције европских аутора, које кроз дечје гласове добијају нову уметничку димензију, док је други део концерта био посвећен  великану српске музичке сцене, Стевану Стојановићу Мокрањцу и његовом музичком делу које је оставио иза себе. Осмишљен као кратак омаж Мокрањцу и народној музици из које је црпео идеје за своја дела, програм другог дела концерта садржи Мокрањчеве композиције „Друге руковети”  (Осу се небо звездама, Смиљана, Јесам ли ти Јелане, Маро Ресавкињо, У Будиму граду), „Малу руковет” (Расло ми је бадем дрво, Повела је Јела, Пушчи ме и Ајде море момичето), у аранжаману Војислава Симића, као и народне песме „Ајде Јано” и „Засп’о ми је драги”.

 


Ов20150625 HOR DKCB Pariz (5)о кратко путовање „Са Мокрањцем кроз Европу” одише најлепшим мелодијама одабраних композитора, кроз које се чују различите музичке епохе и национални стилови аранжирани за трогласни дечји хор. Хором диригује магистар дириговања Невена Ивановић.

Поред концерта у Културном центру Србије, Хор ДКЦБ је имао и још два наступа у Паризу – у Аркеју, сали Espace Bogino, у петак, 19. јуна и у Српској цркви Свети Сава, у недељу, 21. јуна. У Српској цркви Свети Сава дечји хор се представио и са духовним програмом, са благословом протојереја ставрофора оца Николе Шкрбића. Концерт је одржан после Свете Литургије, у недељу 21. јуна, у 12 часова, на Светски Дан музике.

 

Хор ДКЦБ добитник је многобројних признања, од којих су најзначајније награде за најбољег диригента, за најбоље изведену композицију и најбољи дечји хор по мишљењу публике на Републичком фестивалу хорова деце и младих „ФЕДЕХО”, награда „Војислав Илић” за најбоље извођење духовне музике на фестивалу „Хорови међу фрескама”, као и награде на међународним фестивалима „Звуци Москве’’ у Русији и Распјеване пахуље у Босни. Хор окупља талентовану децу предшколског и основношколског узраста, која у области певања показују посебну надареност, креативност и љубав према музици. Наступао је на многим манифестацијама и фестивалима, као што су Радост Европе, Калемегдански сутони, Дечји сајам, Улица отвореног срца, Светосавска академија и Франкофонија. Издао је два аудио ЦД под називом „Песме света” и „Како се слуша Мокрањац”.


19 item(s)
Posted in Концертни програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *