ИЗЛОЖБА ТРАДИЦИОНАЛНИХ ЈАПАНСКИХ ЛУТАКА Четвртак, 26. октобар у 14 часова Галерија Дечјег култрног центра Београд, Таковска 8

foto (10)


ИЗЛОЖБА ТРАДИЦИОНАЛНИХ ЈАПАНСКИХ ЛУТАКА

Четвртак, 26. октобар у 14 часова
Галерија Дечјег култрног центра Београд
Таковска 8

 

Асоцијација СОКА (Светски мир, образовање и култура) у сарадњи са Дечијим културним центром Београд, у четвртак, 26. октобра у 14 часова у Галерији ДКЦБ свечаним отварањем изложбе представиће посетиоцима јапанске традиционалне лутке, када ће бити организовано и приказивање јапанских анимираних филмова, као и оригами радионица. Изложба ће трајати до 2. новембра и грађани ће имати прилику да се упознају или продубе своје знање о јапанској култури и традицији.

Лутке су од давнина биле део свакодневног живота у Јапану и одраз јапанског живота, културе и обичаја. Оне су цењене не само као играчке за децу, већ и као уметничка дела вредна дивљења. На изложби ће бити представљене Охинасама лутке које се специјално праве за „Дан девојчица“ (3. март), када се за њихово здравље, благостање и срећну удају праве комплети од најмање петнаест луткица. Оне се излажу на седам степеника којима се представља спајање цара и царице у свети брак.

foto (8)

Посетиоци ће имати прилику да виде и Гогацу лутке које се излажу на прослави „Дана дечака“ (5. мај). То су лутке ратника и дивљих животиња које симболизују снагу, храброст и здравље мушке деце. Излажу се самурајске лутке и оклопи, а породице дижу заставе у облику шарана.

Изложбу ће улепшати и дванаест фигурица животиња приказаних у зодијачком календару, као и лутке које представљају ликове из јапанских бајки и јапанског друштва.

Сарадња ДКЦБ и СОКА асоцијације започета је још 2001. године организовањем изложбе дечијих радова из сто земаља света.

Асоцијација СОКА активно доприноси друштву својим ангажовањем на разним пројектима у вези са миром, образовањем и културом: Емитовање еколошког филма на РТС-у 2003. године, две године касније емитована је и серија јапанских анимираних филмова; Изложба против нуклеарног наоружања 2008. године; Едукативне еколошке радионице у основним школама 2011. године; Изложба традиционалних јапанских лутака у галерији РТС-а 2013. године; Изложба познатог јапанског фотографа Руићи Хирокаве: „Никад више Фукошима!! Катастрофа у нуклеарној електрани„ у Дому синдиката 2016. године.

Позивамо вас да уживате, забавите се и научите нешто ново о култури и традицији Јапана.

ПРОГРАМ:

Четвртак, 26. октобар у 14 часова
Стручно вођење изложбе (Галерија ДКЦБ) и приказивање јапанских анимираних филмова  (Мала сала ДКЦБ);

Субота, 28. октобар од 9.30 до 11.30 часова
Породична оригами радионица (Галерија ДКЦБ);

Уторак, 31. окотбар од 15 до 16.30 часова
Приказивање јапанских анимираних филмова  (Мала сала ДКЦБ).

 

УЛАЗ СЛОБОДАН

 

foto (5)


12 item(s)
Posted in Саопштење за медије and tagged , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *