Конференција за медије поводом 50. Међународног сусрета деце Европе „Радост Европе”

ЈУБИЛЕЈ

РАДОСТ ЕВРОПЕ
МЕЂУНАРОДНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДЕЦЕ ЕВРОПЕ СЛАВИ ПЕДЕСЕТИ РОЂЕНДАН

 

Централна прослава педесетог рођендана Међународне манифестације деце Европе ,,РАДОСТ ЕВРОПЕ’’ одржаће се од 2. до 5. октобра 2019. године у Београду. Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент Дечји културни центар Београд.

Овогодишњи фестивал реализоваће се уз подршку бројних спонзора, дародаваца и пријатеља, на челу са генералним покровитељем компанијом „Forma Ideale” из Крагујевца, која има дугогодишњу традицију у реализацији бројних активности посвећених деци и дечијем стваралаштву.

  • Као кућа посвећена деци увек смо наилазили на подршку како градских власти, града Београда, тако и спонзора. Ове године имамо генералног спонзора манифестације, компанију Forma Ideale и пуно других који ће деци и нама, организаторима, помоћи да све програме који прате манифестацију „Радост Европе” спроведемо. Највеће интересовање влада за Гала концертом на коме ће се представити 22 групе. Ове године представићемо и премијерно пројекат „Београд пева” којим желимо да вратимо Мале хорове у школе. – истакла је Леонтина Вукомановић, помоћник директора за програмску делатност Дечјег културног центра Београд на конференцији за медије поводом 50. манифестације „Радост Европе”

Обележавање јубилеја почело је почетком 2019. године од када су организовани стручни скупови, литерарни конкурс, креативне радионице, концерти, изложбе и музичко-сценски садржаји. Низом програмских активности направљен је осврт на претходних педесет година, када је чувена Донка Шпичек, уз подршку својих сарадника и градске управе, зацртала трасу и започела путовање у само срце среће и радости игре, дружења, стварања и пријатељства. Овогодишњи слоган манифестације је управо „Пут у средиште среће“, као модификација наслова авантуристичке књиге Жил Верна.

  • Наша манифестација расте и развија се, прати ново доба, усваја његове новине, али је успешна и трајна зато што је од давне, 1969. године, утемељена на савременим, трајним вредностима. Сама манифестација „Радост Европе“ од свог оснивања носи у себи и европске вредности, али и вредности које красе нашу земљу и Београд: пословично гостопримство, неговање пријатељства, отворена срца наших кућа, школа, породица, читавог града – поручила је Драгица Николић, председница Управног одбора манифестације.

Централна прослава јубилеја почеће карневалом у центру града – свечаним дефилеом костимираних учесника манифестације из Белорусије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Француске, Хрватске, Јерменије, Литваније, Мађарске, Македоније, Немачке, Норвешке, Пољске, Румуније, Русије, Словачке, Словеније, Србије, Шведске, Турске и Украјине. Специјални гости са другог континента биће деца из Кине. Поред оркестра који ће предводити свечани дефиле, на карневалу у Кнез Михаиловој улици и на Калемегдану (2. септембра, 13 часова) наступиће многобројне музичке и плесне групе, мажореткиње, кловнови на штулама и многи други извођачи који ће забављати малишане. Наредног дана, у Дечјем културном центру Београд очекују их концерти „Сусрети пријатељства” на којима ће се музичко-сценским наступима представљати деца из двадесет две земље. Своје најбоље наступе, како у креативном, тако и у извођачком и визуелном смислу, учесници манифестације приказаће на спектакуларном Гала концерту у Сава Центру 5. октобра, од 18 часова.

  • Прича о јубилеју манифестације Радост Европе била нам је активна током целе године са различитим активностима, а драго нам је што су нам у центру свега деца. Не само она која су део манифестације, већ и сва друга која су била део наших активација. Од отварања, па све до жељно очекиване гала вечери, повезиваћемо децу из 22 земље, дружићемо се са грађанима на лепим догађајима и подсетићемо их колико је важно да им подстичемо креативност и машту – истакла је Ивана Табори Обрадовић, уредница манифестације „Радост Европе”.

Поред музичко-сценских програма, малишани ће моћи да посете изложбу награђених радова 21. Међународног ликовног конкурса „Радост Европе” у Галерији Дечјег културног центра Београд (Таковска 8). На адресу Дечјег културног центра Београд ове године стигло је око 3000 радова из држава са скоро свих континената – Аргентине, Аустралије, Бугарске, Белорусије, Црне Горе, Кине, Чешке Републике, Египта, Грчке, Мађарске, Индије, Летоније, Литваније, Пољске, Румуније, Републике Северне Македоније, Русије, САД, Словеније, Словачке, Србије, Шри Ланке и Тајланда. Ове године гости Међународног ликовног конкурса „Радост Европе” долазе из Словачке и Румуније, међу којима ће бити дечак Самуел Стрела, који је 2017. године добио награду у индивидаулној категорији за свој ликовни рад (графика). По његовом раду урађен је први мурал – на зиду основне школе „Старина Новак“, као почетак обележавања пола века постојања манифестације. Како би манифестација и визуелно живела наредних деценија биће осликани мурали на више београдских основних школа, преносећи на зидове аутентичне дечје ликовне радове из више од 40 земаља широм света.

Поред занимљивог фестивалског програма, малишане очекује незаборавно дружење и успостављање пријатељстава која могу трајати цео живот. Дечји културни центар Београд је због многобројних прича о другарству са Радости Европе ове  године осмислио кампању „Подели причу” (#podelipricu) на друштвеним мрежама, која позива све који су некада учествовали у манифестацији да поделе своје приче, успомене, писма и фотографије на мејл radostevrope@dkcb.rs. Идеја организатора је да се забележе приче о другарству које манифестација „Радост Европе” ствара већ педесет година.

Позивамо Вас да заједно прославимо јубилеј!

65 item(s) « of 3 »
Posted in Радост Европе, Фотогалерија and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *