foto (3)


Концерт „Чешколипског дечјег хора“ деци на дар

Среда, 24. јануар у 19 часова

Дечји културни центар Београд, Таковска 8
Сала Донка Шпичек

 

Дечји културни центар Београд има велико задосвољство да нашим најмлађим суграђанима поклони концерт „Чешколипског дечјег хора“ из Чешке познатог по богатом и озбиљном репертоару. Концерт ће бити одржан у среду, 24. јануара у 19 часова у сали Донка Шпичек Дечјег културног центра Београд. Највећи успех хор је постигао 2017. године, када је на Карнеги Хол фестивалу у Њујорку представљао Европу и освојио једну од највећих награда. Гости програма биће „Хор ДКЦБ“ на челу са диригентом Невеном Ивановић. Улаз је слободан.

„Чешколипски дечји хор“ основан је 1. јануара 1994. године и од самог почетка наступа како у Чешкој тако и широм света, многим земљама Европе, Јужне Африке и више пута у Сједињеним Америчким Државама. Представљају репертоар црквене, народне, духовне музике, али и нумере из мјузикла и дела најпознатијих светских аутора. Хор годишње изведе преко педесет концерата, узима учешће на многобројним такмичењима и организује радионице.

Такође је учествовао  на локалном музичком фестивалу у Чешкој липи, углавном базираном на класичној музици, а снимио је већ шест цд издања као што су “Tichá noc”, “Potěšení”, “…burem zpjívat”, “ V dobrým sme se sešli”, “Tóny ročních dob” i “Hraj muziko, hraj!”. Важно је поменути и сарадњу са „North Bohemian Philharmonic Teplice“, „Orchestra of F. X. Šalda Theatre“ i  „Symphonic Orchestra Atlantis in Prague“.

Хор је основао Петр Новак који је и дан данас његов уметнички директор. Студирао је „Популаризацију музике и Музичку продукцију“ на Универзитету „Jan Evangelist Purkyne“  у Усти над Лабем. Радио је и као педагод у основној школи у Чешкој липи и био диригент „North Bohemian Teachers‘ Choir“, „Choir Reneta in Liberec“ i „Česká Lípa’s Evergreen“. Повремено диригује на великим концертима на којима хор наступа. Од 2009. године директор је Центра за културу Чешке Липе.

foto (2)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked by *.

Top