Концерт „Чешколипског дечјег хора“ деци на дар

foto (3)


Концерт „Чешколипског дечјег хора“ деци на дар

Среда, 24. јануар у 19 часова

Дечји културни центар Београд, Таковска 8
Сала Донка Шпичек

 

Дечји културни центар Београд има велико задосвољство да нашим најмлађим суграђанима поклони концерт „Чешколипског дечјег хора“ из Чешке познатог по богатом и озбиљном репертоару. Концерт ће бити одржан у среду, 24. јануара у 19 часова у сали Донка Шпичек Дечјег културног центра Београд. Највећи успех хор је постигао 2017. године, када је на Карнеги Хол фестивалу у Њујорку представљао Европу и освојио једну од највећих награда. Гости програма биће „Хор ДКЦБ“ на челу са диригентом Невеном Ивановић. Улаз је слободан.

„Чешколипски дечји хор“ основан је 1. јануара 1994. године и од самог почетка наступа како у Чешкој тако и широм света, многим земљама Европе, Јужне Африке и више пута у Сједињеним Америчким Државама. Представљају репертоар црквене, народне, духовне музике, али и нумере из мјузикла и дела најпознатијих светских аутора. Хор годишње изведе преко педесет концерата, узима учешће на многобројним такмичењима и организује радионице.

Такође је учествовао  на локалном музичком фестивалу у Чешкој липи, углавном базираном на класичној музици, а снимио је већ шест цд издања као што су “Tichá noc”, “Potěšení”, “…burem zpjívat”, “ V dobrým sme se sešli”, “Tóny ročních dob” i “Hraj muziko, hraj!”. Важно је поменути и сарадњу са „North Bohemian Philharmonic Teplice“, „Orchestra of F. X. Šalda Theatre“ i  „Symphonic Orchestra Atlantis in Prague“.

Хор је основао Петр Новак који је и дан данас његов уметнички директор. Студирао је „Популаризацију музике и Музичку продукцију“ на Универзитету „Jan Evangelist Purkyne“  у Усти над Лабем. Радио је и као педагод у основној школи у Чешкој липи и био диригент „North Bohemian Teachers‘ Choir“, „Choir Reneta in Liberec“ i „Česká Lípa’s Evergreen“. Повремено диригује на великим концертима на којима хор наступа. Од 2009. године директор је Центра за културу Чешке Липе.

foto (2)

Posted in Саопштење за медије and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *