О „Синги Лумби“ Славимира Стојановића

nas-1


laguna logo varijanteО „Синги Лумби“ Славимира Стојановића

 

nas-1Одрасли са тугаљивом носталгијом кажу, како је детињство доба невиности, док се сећају првих школских дана, првих прочитаних књига, дечијих игри и ствари које су волели. Многи тврде, како би се радо и вратили у тај период живота. Књига, о којој ћу Вам говорити, има моћ да врати одрасле у чаробни свет детиње маште, а децу да заувек држи у њиховом најнежнијем периоду живота.

„Синги Лумба“ је књига за децу предшколског узраста и првенац Славимира Стојановића, београдског графичког дизајнера, креативног директора, илустратора и визуелног уметника. Добитник је преко 300 међународних награда и признања у домену дизајна и адвертајзинга, као и награде УЕПС-а за животно дело. Инспирација за креирање ове сликовнице била му је кћерка Нађа и њен још неразвијени говор и дечији свет. Издавач ове књиге је Лагуна (Београд), збирка Мала Лагуна, а година изласка књиге је 2017.

Радња сликовнице је тако једноставна, а тако привлачна. Девојчица Синги Лумба воли да црта, али недостаје јој инспирација и права оловка за прави цртеж. У свом сну она трага за чаробном оловком и упознаје дечака са Планете плавих облака. Дечак Фелипо јој помаже да пронађе посебну оловку и нацрта магичан цртеж, који оживљава уз звуке његове фруле.

Илустрације у књизи су врло лепе, а ликови Синги Лумбе и Фелипа су неодољиви – чисти, разиграни, дружељубиви и жељни знања. Допадљиви су и деци, која ће у њима препознати себе и своје тежње, а и одраслима, који воле мислима да се враћају у своје детињство. Текст је прилично сведен, тако да је препоручљив за читаоце – почетнике, који тек треба да заволе књиге и стекну читалачке навике.


singi_sajam knjiga


Синги Лумба је радознала и паметна, тражећи праву оловку, она тражи савршенство, тражи оно најбоље у себи. А тога нема без инспирације. Шта све може да буде инспирација? Пријатељство, маштање о некој непознатој Планети плавих облака,  природа која нас окружује, а коју славимо кроз уметност. Фелипо је попут анђела чувара – он има крила и долази из неког, нама непознатог, света. Он је ту, да нашу јунакињу посаветује и научи новим стварима. Чак и наочаре на његовом лицу говоре неке ствари о његовој личности – један оквир је четвртаст, са оштрим ивицама, јер и Фелипов ум је брз и оштар, спреман за нова знања. Други оквир је сасвим округао и показује његову нежну и пријатељску страну, која се несебично поклања девојчици Синги Лумби. То што га Синги Лумба нацрта на крају, онаквог каквог је видела у сну – са крилима и насмешеног, показује њену жељу да га сретне у стварности и оствари њихово пријатељство.

На Сајму књига у Београду ово дело је понело Награду за најлепшу дечију књигу и надамо се да ће нас аутор Славимир Стојановић обрадовати ускоро са новим авантурама Синги Лумбе.

За додатне информације препоручујемо:

https://www.laguna.rs/n3614_knjiga_singi_lumba_i_drvo_carobnih_olovaka_laguna.html

http://www.antrfile.com/vesti/slikovnica-slavimira-stojanovica/

Дајана Лазаревић
мастер професор језика и књижевности


 

singi slikovnica

Posted in Библиотека ДКЦБ, Културно-образовни програм and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *