Прва конференција за новинаре поводом 50 година манифестације Радост Европе


СЛАВИМО ЈУБИЛЕЈ – РАДОСТ ЕВРОПЕ ОБЕЛЕЖАВА ПЕДЕСЕТИ РОЂЕНДАН

Одржана прва конференција за медије

 

Прва конференција за медије одржана је данас, 21. марта, у 11 часова, у Галерији Дечјег културног центра Београд, поводом јубилеја и обележавања педесет година од оснивања Међународне манифестације деце Европе ,,РАДОСТ ЕВРОПЕ’’. Том приликом отворена је изложба фотографија Бранка Јовановића ,,Радост – Игра – Пријатељство’’.

О програмима и активностима обележавања пола века трајања манифестације, значају манифестације, муралима који ће красити фасаде београдских основних школа, монографији и значајним личностима које су заслужне за настанак манифестације, литерарном конкурсу ,,Радост је…’’, дигиталном запису манифестације од оснивања до данас, изложби фотографија које приказују радост игре, стварања и дружења на манифестацији ,,Радост Европе’’, говорили су:

  • Горан Весић, заменик Градоначелника Београда
  • Драгица Николић, председница Одбора манифестације ,,Радост Европе’’
  • Ивана Табори Обрадовић, уредница манифестације ,,Радост Европе’’
  • Лидија Сеничар, уредница Ликовног конкурса ,,Радост Европе’’
  • Владимир Андрић, дугогодишњи уредник Дечјег и школског програма Радио-телевизије Београд

Оснивач и покровитељ Међународног сусрета деце Европе је Градска управа града Београда, а извршни продуцент је Дечји културни центар Београд. Манифестација „Радост Европе” носилац је ЕФФЕ 2018-2019 етикете квалитета, додељене од стране Европске комисије.

„Слоган манифестације 50. Међународног сусрета деце Европе је „Пут у средиште среће“, као модификација наслова авантуристичке књиге Жил Верна. Осмислили смо овај слоган будући да се током 2019. године осврћемо на претходних педесет година, када је Донка Шпичек уз подршку својих сарадника и градске управе зацртала трасу и започела путовање у  само срце среће и радости игре, дружења, стварања и пријатељства. Истовремено, како су јубилеји прекретнице, пред нама је постављање темеља за наредних педесет година, како би авантура звана „Радост Европе” увек сигурно путовала до своје суштине. У том смислу за „Радост Европе” дете остаје увек у фокусу, дете је актер друштвеног и културног живота, бавиће се афирмацијом дечјег стваралаштва, а боравак деце у породицама и међународно пријатељство најмлађих остаје њена трајна карактеристика”, истакла је Ивана Табори Обрадовић, уредница манифестације.

Као својеврсни расадник пријатељства, једна од манифестација за децу са најдужом традицијом у Европи, успевала је да увек изнова створи емотивни амбијент у којем је настало преко 25.000 пријатељстава међу децом, али и одраслима.

„Могли бисмо у недоглед да говоримо о традицији, успесима, јединственом сабору стваралаштва деце са старог континента. Али бројке, статистике, године – посвећеност и истрајавање и у најтежим временима, само су део приче. Ако хоћемо да осетимо шта је то посебно и другачије, онда ћемо поменути два дечака, данас времешне људе, који су постали симбол и најлепша прича о „Радости Европе“.  Стигло нам је недавно писмо од Кристијана из Норвешке које почиње овако: „Тражим свог друга“… А друга је стекао давне 1976. године у Београду када је дошао на нашу светковину и гостовао у породици Саше Андрића. Пријатељство није заборавио, јер се важне ствари из детињства памте заувек. Зато је прича о „Радости Европе“ у својој суштини прича о љубави и пријатељству.  Прича о београдском породичном наследству.” – рекла је Драгица Николић, председница Одбора манифестације.

Тако је настала и актуелна кампања „Подели причу” (#podelipricu) на друштвеним мрежама која позива све који су некада били домаћини да поделе своје приче, успомене, писма и фотографије на мејл radostevrope@dkcb.rs .

Током 2018. године започет је пројекат Радост Европе_Дигитално! који представља вишегодишњи пројекат прикупљања, архивирања, дигитализовања и виртуелног представљања обрађеног материјала који је везан за живот највеће и најстарије манифестације дечјег стваралаштва код нас.

„Идеја да професионални уметници које ће предводити Милош Ђуран, дугогодишњи сарадник ликовне редакције ДКЦБ, ураде мурале на више београдских основних школа, преносећи на зидове аутентичан дечји ликовни рад, постоји већ више година, али мислили смо да је најбољи улазак у шесту деценију постојања манифестације управо ликовним језиком. Сматрали смо да је то најбољи начин да оплеменимо школски простор и укажемо на важност активног учешћа школа домаћина, без чије сарадње манифестација не би имала смисла.  Ликовни радови ће бити бирани из збирке која је формирана првенствено од стручно жирираних радова са међународног ликовног конкурса „Радост Европе“ из више од 40 земаља широм света. Обраћаће се пажња на начин на који је коришћена одређена ликовна техника, осетљивост за постављени проблем, оригиналност, како су ликовни елементи распоређени унутар одређене целине, да ли се избегавају свеприсутни шаблони, како ликовни рад кореспондира са околним урбаним пејзажом. У избору ликовног рада учествоваће стручни жири Дечјег културног центра Београд и управа школе.” – истакла је Лидија Сеничар, уредница Ликовног конкурса „Радост Европе”.

Од фебруара до децембра 2019. године Дечји културни центар Београд организоваће низ програмских активности којима ће се обележити јубилеј (изложбе, мурали, стручни скупови и дебате, литерарни конкурси, радионице и сл.), док ће се централни догађај манифестације „Радост Европе” одржати традиционално од 2. до 5. октобра у Београду.

 

АКТИВНОСТИ У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА

 

1. ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС „РАДОСТ ЈЕ…“ децембар 2018. – март 2019.

Дечји културни центар Београд расписао је у децембру 2018. литерарни конкурс „Радост је…“ поводом обележавања јубиларног 50. Међународног сусрета деце Европе – „Радост Европе”. Литерарни конкурс обухвата кратке писане форме (афоризме, изреке, пословице, слогане….). Уредник конкурса је Весна Крњаић Митровић, дипл. психолог, а председник жирија је Слободан Станишић, књижевник.

 

2. ПРЕЗЕНТАЦИЈА ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ „РАДОСТИ ЕВРОПЕ”, 9. април, 11 часова

Планирана је презентација дигитализације архивске грађе манифестације „Радост Европе”. Урађено је опсежно истраживање архивске документације која је до сада сачувана (богата преписка, извештаји, план и програм дешавања, сценарија, разне занимљивости, фотографије сусрета деце, фотографије ликовних радова, филателистичке збирке, видео снимци…).

На стручном скупу на којем ће се представити наслеђе манифестације, говориће се о важности дигитализације културе за децу, изазовима дигиталног доба, као и о улози и значају манифестације некада и данас. Догађај би окупио стручну јавност, особе које су биле или су још увек део манифестације – децу домаћине и њихове породице, наставнике и др.

 

3. МУРАЛИ – израда у јуну 2019, промоција у септембру 2019.

По одабраним дечјим радовима са Ликовног конкурса „Радост Европе”, који је прошле године славио двадесет година од оснивања, биће изведени мурали на четири школе. Предвиђено је да се приликом промоције направи специјални догађај на којем ће бити изведен перформанс и атрактиван музичко-сценски програм.

 

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ РАДОСТИ ЕВРОПЕ – октобар/новембар 2019.

Значај овог пројекта лежи у потреби да се богато наслеђе сачува од заборава, да се систематизује  и постане референтан извор будућих истраживања када је култура за децу и дечје стваралаштво у питању. У монографији ће се представити историјски и културолошко-антрополошки поглед на феномен „Радост Европе“, уз осврте најзначајнијих стваралаца за децу који су обележили манифестацију, књижевника и теоретичара, као и самих учесника, школа, породица и наставника, који чине срж манифестације.

29 item(s)
Posted in Радост Европе, Саопштење за медије, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *