Представа о насиљу над женама “Сама је тражила” биће изведена у Малој сали Дечјег културног центра Београд у петак, 24. марта у 20 часова

foto (2)


Представа о насиљу над женама “Сама је тражила” биће  изведена у Малој сали Дечјег културног центра Београд у петак, 24. марта у 20 часова.

 

Овај пројекат као непосредан повод има насиље над женама, које је у целом свету у експанзији, а о којем се у Србији често ћути  или се прича о њему заврши у оквирима црних хроника. Замишљен је као омнибус састављен од прича, монолога, исповести, поема оних који су умрли. Нарација се одвија у првом лицу, али је одмотавају пет глумица, играјући и силнике, жртве, намештај, оружје, врење у међуљудским односима и самоћу.

Аутори прича у омнибусу “Сама је тражила” су драмски писци из Србије, Хрватске, Ирске  и Шведске (Милан Марковић, Јасна Жмак, Бранислава Илић, Данијела Кулезић- Вилсон, Жељко Хубач, Маја Пелевић) већина је вишеструко награђивана за драмско писање, а поред личних искустава, материјал коришћен као инспирација су и полицијски извештаји, односно архива регистрованих убистава жена на територији Србије током 2015. године. Представа је у режији Ксеније Крнајски, а улоге тумаче Бранка Стојковић, Оливера Викторовић Ђурашковић, Маја Вујовић, Тијана Јанковић и Бојана Ђурашковић.

Циљеви пројекта су стварање дела које о овој тешкој теми може да комуницира са публиком и покуша да у друштву покрене неки другачији начин размишљања о томе, као и сузбијање насиља у породици, реаговање пре него што се деси смртоносни исход, али и подршка промени закона у овој области.

Копродукција: Пан Театар  И ДКЦБ

Представа под покровитељством Секретаријата за културу Градске управе града Београда

Спонзор: Еуро Банк


12 item(s)
Posted in Позоришни програм and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *