Представљање књиге „Приче о деци и дугмићима“

Представљање књиге „Приче о деци и дугмићима“

 

У Библиотеци Дечјег културног центра Београд у четвртак 28. фебруара одржана је промоција књиге „Приче о деци у дугмићима“ ауторке Јованке Петровић Јов.

Промоцију је организовала уредница културно-образовног програма ДКЦБ Снежана Станковић. У представљању књиге учествовали су: проф. др Александар Петровић и наставница Јована Стевановић. Програм је водила МА књижевности Дајана Лазаревић. За фото и видео запис побринула се докторандкиња Александра Стевановић.
Промоцији су присуствовали ученици другог разреда ОШ „Владислав Рибникар“, предвођени наставником Даворином Ивковићем.

У пријатном и лепо осмишљеном амбијенту деца су се упознала са стваралаштвом Јованке Петровић Јов, савремене српске сликарке и књижевнице. Ова уметница је рођена 1931. године у селу Брдарица код Шапца. Објавила је четири књиге поезије: „Птица на длану“, „Луди камен“, „Радост песме“, „Гледала сам живот“, а отворила је и четири самосталне изложбе слика. Поред професионалних уметница Јов има и велики лични успех – четири унука и за сада једног праунука.

„Приче о деци и дугмићима“ је јединствена књига чији су рецензенти деца-основци. Њена тематика је намењена деци, њиховим родитељима, наставницима, бакама и декама – свим људима отвореног срца без ограничења и предрасуда. Ова је књига, која нас води кроз свет деце-дугмића и подсећа нас да и деца имају своје проблеме и своје патње и морамо да будемо посебно пажљиви према њима – деца су будућност, млади, на којима остаје свет и ми, као одрасли, без обзира да ли смо њихови сродници или не – морамо да их чувамо и волимо.
Поговор књиге је написала наставница Јована Стевановић, која је до прошле школске године предавала у ОШ „Бреково“ у планинским селима Бреково и Добрача код Ариља (данас ради у Новом Саду). У свом поговору, наставница истиче улогу породице у одрастању деце и улогу ауторке, као Праведног Јова, који је ту да пробуди у нама потребу за правдом и моралом.

Проф. др Александар Петровић је истакао да је ово једна од најлепших промоција којима је присуствовао, а одзив публике је био је врло жив и надасве искрен током целог програма. Деца су се јављала, коментарисала, давала примере из свог живота, а све без устезања пред учесницима промоције.
Очекује се ускоро излазак другог издања „Прича о деци и дугмићима“ које ће садржати фотографије и материјал са ове изузетно успешне промоције.

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *