Премијерно изведена представа о насиљу над женама „Сама је тражила“

samajetrazila (29)


Премијерно изведена представа о насиљу над женама
„Сама је тражила“

У Дечјем културном центру у Београду вечерас је премијерно изведена представа “Сама је тражила”, у режији Ксеније Крнајски, а у копродукцији Пан Театра и ДКЦБ. Овај пројекат као непосредан повод има насиље над женама, које је у целом свету у експанзији, а о којем се у Србији често ћути  или се прича о њему заврши у оквирима црних хроника. Публика је имала прилике да види омнибус састављен од прича, монолога, исповести, поема оних који су умрли.

Аутори прича у омнибусу “Сама је тражила” су драмски писци из Србије, Хрватске, Ирске  и Шведске (Милан Марковић, Јасна Жмак, Бранислава Илић, Данијела Кулезић- Вилсон, Жељко Хубач, Маја Пелевић) већина је вишеструко награђивана за драмско писање, а поред личних искустава, материјал коришћен као инспирација су и полицијски извештаји, односно архива регистрованих убистава жена на територији Србије током 2015. Године. Улоге су тумачиле Бранка Стојковић, Оливера Викторовић Ђурашковић, Маја Митић, Тијана Јанковић и Бојана Ђурашковић.

Циљеви пројекта су стварање дела које о овој тешкој теми може да комуницира са публиком и покуша да у друштву покрене неки другачији начин размишљања о томе, као и сузбијање насиља у породици, реаговање пре него што се деси смртоносни исход, али и подршка промени закона у овој области.

Пројекат  под покровитељством Секретаријата за културу Градске управе града Београда

Спонзор: Еуро Банк И Београдска аутобуска станица

Реприза представе је у недељу, 29. јануара у 20 часова у Малој сали ДКЦБ.


31 item(s) « of 2 »
Posted in Културно-образовни програм and tagged , , , , , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *