ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА НОВЕМБАР 2016.ГОДИНЕ


КЊИГА ЗА ОДРАСЛЕ


 

bahova_sobarica-antonio_gomes_rufo_vАутор: АНТОНИО ГОМЕС РУФО

Наслов: БАХОВА СОБАРИЦА – незаборавни портрет собарице која је и не знајући постала прва жена новог доба

Издавач: Лагуна, 2016.

 

Време превирања које је задесило Европу половином осамнаестог века представљено је у роману „Бахова собарица“. Тај период обележила су три суштински битна догађаја за историју света. У Енглеској је отпочела индустријска револуција, у Француској су изложени основи идеала француских филозофа који  су касније довели до просветитељства и Француске револуције. Овај период обележила је и смрт Јохана Себасетијана Баха 1750. године која означава прекретницу старог барокног  и новог обрасца  поимања уметности и естетских вредности света.

Мала Мадлена напустила је сиротиште у Лајпцигу 1750. године како би служила код великог музичара Јохана Себастијана Баха. У последњим данима живота славног композитора,  Мадлена ће бити светло које осветљава и улепшава живот болесном генију. Његовом смрћу, млада собарица губи све, сигурност и спознају да на овом свету нема места за њу. Бахова кћи, проглашава је крадљивицом, осуђена је на прогнанство и тамницу. Упорношћу, знатижељом и амбицијом успева да изгради лепши пут и постане прва жена новог доба.

 


КЊИГА ЗА МЛАДЕ


 

0044f684bde8c7735ecc95ba248594c6Аутор: ЈАСМИНКА ПЕТОРОВИЋ

Наслов: ЛЕТО КАДА САМ НАУЧИЛА ДА ЛЕТИМ – Невенова награда

Издавач: Београд, Креативни центар, 2015.

 

У роману Јасминке Перовић “Лето када сам научила да летим“,  читајући брже се одраста, препознајеш и боље разумеш и себе и друге. Младост је пуна провокација,своје окружење посматраш и тумачиш на себи својствен начин, са слушалицама у ушима. Све те смара, и бабе и Сунце, и море и киша. Увек нека нова дружења, авантуре, љубав. Тинјеџерска заљубљивања,  патње,  лутања и поновна проналажења. УЗ КЊИГУ „Бескрајна прича“ Софија је инспирисана да у својој машти полети , да се дружи са ликовима из приче и да се наизменично мешају фантастика и реалност. Оживљава нам прошла времена старе Југославије, буди успомене на лепе и тужне тренутке са Хвара и Брача.

 

 


КЊИГА ЗА ДЕЦУ


 

bajke_za_decake-grupa_autora_vНаслов: БАЈКЕ ЗА ДЕЧАКЕ

Издавач: Београд: Лагуна, 2014.

 

Дружите се са бајкама Ханс Кристијана Андерсена и браће Грим. Уђите у чаробни свет јунака који вам помажу да са њима уклањате препреке и излазите као победници. У књизи ћете открити девет прелепо илустрованих прича које ће вам помоћи да измаштате представљене ликове и подсетите се давно заборављене приче.

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *