ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СВЕТОРОДНА ЛОЗА НЕМАЊИЋА“

20161125-dkcb-milica-ajadukovic


20161124-_005-dkcb-snezana-becarevic-popovic-monografija-foto-miki-velickovicСиноћ, у Малој сали Дечјег културног центра Београд, представљена је књига „СВЕТОРОДНА ЛОЗА НЕМАЊИЋА“ аутора Милице Ајдуковић.

Душан Миловановић, историчар уметности, дугогодишњи кустос и виши саветник МПУ, један од рецензената књиге, нагласио је да је „књига ова изведена с много љубави и свакако на част Роду, на славу Богу, читаоцима на радост“, да се њеним објављивањем „у лепој мери попунила празнина у домену популарне историографије а нашим младим генерацијама омогућио лепши и дубљи увид у богату и славну баштину предака, каквом би се поносили и далеко богатији и већи народи“.

Милица Ајдуковић, нам је открила да је пре писања књиге пожелела да свој доживљај лепоте и вредности које је остварила светородна лоза Немањића пренесе на сликарско платно. После две године рада, приредила је изложбу слика са портретима знаменитих личности ове династије а наредне године објавила књигу у којој је заокружила целокупну грађу коју је у претходном периоду истражила и сакупила.

Марица Ивић, професор српског језика и књижевности, поделила је с публиком сећање на детињство и школске дане које је с Милицом Ајдуковић  проводила на Тари и запажање да је ауторка књиге од раног узраста показивала таленат за сликање и писање.
У уметничком делу програма наступили су диригент Невена Ивановић с Хором Дечјег културног центра Београд који је отпевао „Богородице дјево“ – руски напев;

Снежана Бећаревић Поповић, глумица, извела је монолог кнегиње Милице из представе „Јефимија“ а Драган Млађеновић – Шекспир, музичар, један од оснивача и дугогодишњи члан ансамбла ране музике „Ренесанс“, отпевао је „Хиландарску стихиру Светом Сави“ и „Ко удара тако позно“ уз гитар лауту.

Програм уредиле и водиле: Јасмина Атанацковић Гајић и Снежана Станковић


20161124-_005-dkcb-snezana-becarevic-popovic-monografija-foto-miki-velickovic 20161124-_009-dkcb-milica-ajdukovic-monografija-foto-miki-velickovic 20161124-_010-dkcb-milica-ajdukovic-monografija-foto-miki-velickovic

Posted in Културно-образовни програм and tagged , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *