ТАЈНА БАКИНЕ ШКРИЊЕ

У оквиру манифестације „Музеји у Србији десет дана од 10 до 10“ у Музеју Вука и Доситеја 18. и19. маја 2016. одржана је едукативна представа „ТАЈНА БАКИНЕ ШКРИЊЕ“.

20160520 Muzej (13)

Након сусрета с кустосом, ђаци трећаци  ОШ „Влада Аксентијевић“ као и родитељи с децом предшколског и школског узраста наставили су да разговарају с бака Маром, деда Симом и унуком Мирком у диванхани. Посетиоци су постепено откривали како су некада људи живели, какве су обичаје и навике практиковали у одевању, дружењу, уређивању куће, једном речи каквом је атмосфером одисала некадашња породица.

 

Гостима је била занимљива и прича о старим занатима. Сазнали су шта раде кујунџије, воскари, абаџије, терзије, вуновлачари и друге занатлије; на који начин се некада писала и преносила пошта, чиме су се осветљавале куће и улице, на чему се спавало, чему су служиле ствари као што су либаде, ибрик, џезва, чирак…

 

Бака Марине и деда Симине породичне успомене имале су за циљ да подстакну децу да код својих кућа потраже сличне предмете, да разговарају са родитељима, бакама и декама каквих су се игара играли кад су били мали. Очекујемо да ће занимљива сећања својих укућана деца забележити и донети их у суботу, 21. маја у 14 сати у Библиотеку Дечјег културног центра Београд.


 

44 item(s) « of 2 »

 

Програм организован  у сарадњи са Народним музејом.

Реализација:

Снежана Бећаревић – бака Мара

Гојко Балетић – деда Сима

Тијана Делић – унука Мирка

Програм уредила, организовала и дидактички материјал осмислила Снежана Станковић

 

Posted in Културно-образовни програм.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *