Недеља, 22. јануар у 12:00 “Тесла и битка на магнетном пољу”

 

03-baner-fb-cover


мјузикл за децу

„ТЕСЛА И БИТКА НА МАГНЕТНОМ ПОЉУ“
Небојшe Ромчевићa и Леонтинe Вукомановић

 

 режија и кореографија Ђорђе Макаревић
по идеји Бранислава Бркића

Пројекат под покриветљством је Града Беграда – Секретаријата за културу Градске управе града Београда
ПРОДУКЦИЈА Дечји културни центар Београд

дизајн и анимација: Бранислав Бркић
музички аранжмани: Зоран Радетић
костимограф:  Ида Игњатовић
сценограф: Ана Несимовски

 

ЛИЦА

ГРОМ, Ђорђе Давид Николић
НИКОЛА ТЕСЛА, Марко Марковић
АЛАВА, Душица Новаковић
ПРВИ МРАЧАК, Лазар Дубовац
ДЕВОЈЧИЦА ЛУНА,  Лена Стаменковић*/Дуња Јеличић*

ПРВИ ЕЛЕКТРОН, Вук Трнавац **
ДРУГИ ЕЛЕКТРОН, Марта Вучетић **
ТРЕЋИ ЕЛЕКТРОН, Матија Мажић*
ДРУГИ МРАЧАК, Матеја Вукашиновић *
ТРЕЋИ МРАЧАК, Игор Лазаревић *
ЧЕТВРТИ МРАЧАК, Никола Брун *
ТЕЛЕВИЗОР, Анђела Џаферовић*
ДАЉИНСКИ, Eма Симоновић *
МИКСЕР, Ника Рамбосек*
ТЕЛЕФОН, Ивона Рамбосек *
ЛАМПА, Анђелија Миленковић *
ГОСТ ЕЛЕКТРОН, Дарија Врачевић*
ОБЛАЦИ И ЕЛЕКТРОНИ, Ансамбл Хора Чаролија

*деца из Хора Чаролија **деца из Студија културе говора и глуме ДКЦБ


О МЈУЗИКЛУ

У години јубилеја – сто шездесет година од рођења Николе Тесле, Дечји културни центар Београд, потрудио се  да обогати своје програме правом музичко – сценском посластицом, мјузиклом за децу, писца Небојше Ромчевића и композиторке Леонтине Вукомановић. Представа је премијерно изведена 1. децембра 2016. године, а своје даље извођење наставља и у 2017. години на редовном репертоару Народног позоришта. Свесрдну помоћ, имали смо од Града Беграда – Секретаријата за културу Градске управе града Београда, као и пријатеља наше деце, бренда Тесла и бренда Срећна планета. У складу са значајем и величином овог захтевног пројекта, Народно позориште у Београду, показало се као идеалан партнер у овој важној мисији.

На путу осмишљавања једног оваквог мјузикла, водили смо се бројним дечјим питањима, недоумицама и страховима. Главна јунакиња, девојчица Луна, води живот у двадесет првом веку, окружена изумима који не би постојали да није било Николе Тесле. Њен највећи страх био је страх од буке Грома.

Да ли је Тесла разумео језик громова? Да ли је изумео не само двадесети, него и читав двадесетпрви век? Да ли је Теслина стратегија мира – инспирација за генерације које долазе? Одговоре на ова и многа друга питања, наћи ћете у првом мјузиклу за децу “Тесла и битка на Магнетном пољу”, у коме Тесла и девојчица Луна помажу Грому и Апаратима да ослободе малени народ Електрона, из канџи похлепне владарке Једносмерне струје – Алаве.

 

Да ли ће Алава, поред свега што има, пожелети и другарицу, или ће сачувати Једносмерно царство? Oткрићемо у чудесном музичком путовању по земљи Електропији, у потрази за поробљеним Електронима. Само један слободан Електрон довољан је да покрене ланчану реакцију, а исход битке на Магнетном пољу, до краја ће бити неизвестан.

РЕЧ ПИСЦА

У ову причу пошао сам без жеље да Тесли подигнем још један споменик. Савремени свет је споменик Николи Тесли. Желео сам, а у томе сам имао подршку свих аутора, да Теслу учиним човеком који сања и радује се попут детета. Рекао бих да је ванвременска хуманост, а не интелигенција оно што Теслу чини генијем. Велики човек у њему је родио великог научника. Човек који се игра је човек који ствара. Сви остали производе.

Небојша Ромчевић


РЕЧ КОМПОЗИТОРА

Идеју да направим овај мјузикл, добила сам гледајући у најлепше нацртаног Теслу, илустратора и аниматора Бранислава Бркића. Окупљајући екипу аутора за реализацију, пре свега за либрето (Ромчевић), који ми је као продуценту и композитору био најважнији, као и за кореографију и режију (Макаревић), схватила сам да теслијанска енергија спаја људе, баш као у “Струјном колу”, завршници нашег мјузикла. Игра и машта, пре знања, увек претходе великим достигнућима, зато су у нашем колу, баш као и у публици, избрисане разлике између великих и малих, професионалних глумаца и деце.

Леонтина Вукомановић

Posted in Културно-образовни програм and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *