У ДКЦБ ЧЕТВРТИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ И МЛАДИХ MATER TERRA И СИМПОЗИЈУМ PUSH (Позориште у школама)

foto (4)


У ДКЦБ ЧЕТВРТИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ ДЕЦЕ И МЛАДИХ MATER TERRA И

СИМПОЗИЈУМ  PUSH (Позориште у школама)-Иновативне драмске методе у превенцији насиља

 

Међународна организација IDEA-International Drama/Theatre and Education Association, чији је  Центар за драму у едукацији и уметности-ЦЕДЕУМ национални центар, слави дан образовања из области драме и позоришта у новембру. Двaдесетог новембра је дан обележавања  доношења Декларације о правима детета. У жељи да се уз децу, младе и драмске педагоге прославе ова два значајна датума, основан је Фестивал MATER TERRA (лат. “мајка земља” ), позоришни Фестивал који промовише нове моделе сусрета и фестивала који нису засновани на такмичењу и поређењу, већ на сарадњи, солидарности и даљем развоју и усавршавању.

Представе фестивала имају задатак да се баве темама из области  екологије и екологије душе, и то је једини услов за учешће, осим захтева да су учесници деца и млади основношколског и средњошколског узраста.

“Екологија душе” је нова кованица која одређује теме представа, на  предлог уметничке директорке Фестивала, Сање Крсмановић-Тасић, и  подразумева  здраве и развијене међуљудске односе, отвореност и прихватање другог и другачијег, развијање емпатије и активирање солидарности и подршке.

Фестивал је замишљен као место размене, представљања рада драмских секција и група и могућност стручних савета за све оне учитеље, наставнике, уметнике и драмске педагоге који, верују да  драмски процеси и само позориште  могу позитивно да утичу на лични развој младих и деце, као и развој  друштва и света  у коме живимо. Фестивал је некомпетативан и идеја је да служи као место за подршку и стручно усавршавање педагога драмских група и студија. Током фестивала, након сваког блока представа одржавају се разговори где  млади учесници, њихови наставници и драмски педагози, публика, родитељи,као и стручни тим фестивала размењују мишљења о представама, дају коментаре и отворено разговарају о процесима и проблемима. Стручни тим који ове године прати Фестивал, и саставља писану евалуације за драмске педагоге група састоји се од: Ксеније Крнајски, позоришне редитељке, Пола Мареја, драмског педагога и глумца и Марка Пејовића, драматурга и психолога.

 Овогодишње, четврто издање фестивала, ће се одржати у просторијама Дечјег културног центра Београд – ДКЦБ, 18. и 19. новембра  у Београду. Отварање фестивала се планира на позоришној сцени V београдске гимназије у петак 17.11. Дечји културни центар Београд је заједно са Удружењем Уметничка Утопија партнер ЦЕДЕУМ-а у реализацији фестивала. На овогодишњи фестивал је пријављено  девет представа, док се три играју ван фестивалског програма, као поклон учесницима.


foto (3)


Као пратећи програм фестивала MATER TERRA одржаће се и програм симпозијума PUSH-Позориште у школама- Иновативне драмске методе у превенцији насиља, у оквиру кога ће бити представљене  интерактивне  представе које се играју по школама у циљу превенције насиља. Две представе су настале у оквиру европског Erazmus + пројекта R.U.IN:  представа “Штребер”  организације из Будимпеште Отворени круг и представа “Речи од камена” Хлеб Театра у продукцији ЦЕДЕУМ-а . Фокус обе представе  је интернет  насиље или “cyberbulling”, као све распрострањенија појава која и у нашој земљи односи младе животе. Представа у учионици “Епске игрице” групе Хоп.Ла! се бави темом насиља над женама.

Учесници представа као и публика заједно са  стручњацима из ове области, имаће прилику да на округлом столу Вршњачко и интернет насиље: појава и превенција анализирају  феномен насиља у нашем друштву, и представе своје  искуство коришћења креативних метода које остављају дубљи и дужи траг на учеснике, и самим тим  утичу на смањење и превенцију насиља код деце и младих.

Програм ће се завршити доделом диплома и представом “Драги тата” по тексту Милене Богавац Театра 011 која је поклон учесницима. Улаз на програм MATER TERRA фестивала је слободан, док се на симпозијум, због лимитираног броја, пријављује на мејл: cedeuminfo@gmail.com

foto (2)

ПРОГРАМ:


Петак, 17.11. V београдска гимназија ,Илије Гарашанина 24



19.30 Камерна сцена
  представа “Три професорке и домар”, Драмска секција V београдске гимназија


Субота, 18.11. ДКЦБ, Таковска 8



Велика сала сцена Донка Шпичек  –  Отварање
фестивала

9.30 Поздравна реч: Далибор Стојановић, руководилац продукције ДКЦБ-а и Сања Крсмановић Тасић, уметничка директорка

10.00-12.40 ПРЕДСТАВЕ ФЕСТИВАЛА MATER TERRA– Основне школе

13.00-14.00 ОКРУГЛИ СТО: ОТВОРЕНИ РАЗГОВОР О ПРЕДСТАВАМА

15.00-15.30  Велика сала сцена Донка Шпичек:   Отварање симпозијума  PUSH – Позориште у школама

 Поздравна реч, Љубица Бељански Ристић, суоснивачица ЦЕДЕУМ-а

15.30-17.00 РЕЧИ ОД КАМЕНА , интерактивна представа-мјузикл ,Хлеб Театар, Србија


Недеља, 19.11. ДКЦБ, Таковска 8


 

09.30-13.30 Велика сала сцена Донка Шпичек  ПРЕДСТАВЕ ФЕСТИВАЛА MATER TERRA – Средње школе

13.30-14.30 Велика сала сцена Донка Шпичек:  ОКРУГЛИ СТО: ОТВОРЕНИ РАЗГОВОР О ПРЕДСТАВАМА

15.30-17.30 Кабинет ЕПСКЕ ИГРИЦЕ: ЗИДАЊЕ СКАДРА ,интерактивна представа, Хоп.Ла! , Србија (српски)

Мала сала: ШТРЕБЕР, интерактивна представа, Open Circle Association/ Nyitott Kör Egyesület, Мађарска (енглески језик)

 17.30-19.30  ПАНЕЛ: Вршњачко и интернет насиље: појаве и превенција

Модераторка: Бојана Шкорц

Учесници: Ивана Митровић Ђорђевић, супервизор Националног контакт центра за безбедност деце на Интернату, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Zsófia Jozifek, координаторка ERAZMUS + R.U.IN пројекта, драмски педагог,  Zoltán Meszlényi-Bodnár, редитељ И драмски педагог, Nyitott Kör Egyesület (Асоцијација Отворени круг), Сунчица Милосављевић, редитељка, Bazaart, Анђелка Николић, редитељка, Хоп.Ла!, Јелена Ракић Каменица, наставница српског језика, ОШ”Вук Караџић”,  Сања Крсмановић Тасић, редитељка, Хлеб Театар , ЦЕДЕУМ

19.30   Коктел затварања Симпозијума

20.00 Велика сала сцена Донка Шпичек:   Свечано затварање Симпозијума и Фестивала MATER TERRA уз додела признања

Поздравна реч : Иван Карић, државни секретар, Министарство заштите животне средине

20.30  Велика сала сцена Донка Шпичек : представа “Драги тата” Театра О11

Posted in Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *