Шеста годишња изложба Удружења стрипских уметника Србије

Plakat_2017_rgb_300


Шеста годишња изложба Удружења стрипских уметника Србије

петак, 29. децембар у 19.30  часова
Галерија Дечјег културног центра Београд (Таковска 8)

 

Главни сезонски догађај за професионални стрип у Србији — Шеста годишња изложба Удружења стрипских уметника Србије — отвара се у петак, 29. децембра у галерији Дечјег културног центра у Београду, а са пратећим садржајима трајаће током читавог јануара 2018. године. Изложбу ће у 19.30 часова отворити Раде Товладијац, председник управног одбора УСУС, др Ирина Антанасијевић, професор универзитета у Србији и Русији, и Лидија Сеничар, уредница ликовног програма ДКЦ. Овогодишњи ликовни материјал изложбе је илустровао Драган Лазаревић (де Лазаре), угледно име франко–белгијског и српског стрипа.

На изложби ће бити представљени радови преко две стотине педесет ликовних уметника и сценариста из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и других земаља широм света где живе чланови удружења. Излажу се дигитални отисци стрипских табли, илустрација и концепт арта који приказују велики жанровски дијапазон наших уметника — од сатиричног, преко реалистичког, до авангардног стрипа али и других облика визуелног приповедања. Као и сваке године, уз великане и доајене стрипа као што су Брана Николић, Никола Масловара, Душан Рељић, Асканио Поповић, Радич Мијатовић или Божидар Милојковић, УСУС излаже и радове нових имена наше уметности. Тако ће ове године публици бити представљени нови чланови Удружења, међу којима су и Селена Даниловић, Ива Атоски, Горан Катић, Горан Ракић, Милосав Остојић, Гордана Драмићанин и други.

Гостујуће изложбе су обезбеђене сарадњом са Међународним фестивалом стрипа у Ваљеву у организацији  НВО „Актери“ и локалном самоуправом Ваљева, по стручном избору Дејана Богојевића. Пратећи садржаји у јануару су и обележавање важних стрипских јубилеја, од којих се издвајају они везани за значајног европског  сценаристу и писца Бранка Видића (1904–1967) и његовог „Дубровачког гусара“, као и Андреа Франкена (1924–1997) и стрипа „Гаша Шепртља“ који је недавно добио своје сабрано српско издање.

УСУС има редовну стручну сарадњу са Дечјим културним центром у Београду који је референтна међународна установа за дечји и омладински стрип, организатор међународног конкурса за стрип каиш, али и седиште две угледне ликовне школе које воде Милета Милорадовић и Владимир Весовић.

 

УСУС у 2017. години

 

УСУС је инициран 2008, као обнова Удружења стрип аутора Србије (1986-1992). Има преко 300 чланова и међу највећим је професионалним удружењима ове врсте у Европи. Своје пројекте ради у сарадњи са установама у земљи и свету. Осим Радета Товладијца, чланови Управног одбора су и угледни међународни ствараоци Лазо Средановић, Владимир Крстић — Лаци, Драган Лазаревић и Драгана Купрешанин.

Педагошки програм Удружења спроводи се већ 25 година у Школи стрипа и илустрације „Ђорђе Лобачев“, сада у Дечјем културном центру у Београду, под вођством педагога Владимира Весовића, као и преко школа и курсева у десетак градова Србије и региона.

Удружење стрипских уметника Србије је и током 2017. године имало бројне излагачке, педагошке и издавачке делатности, укључујући и оснивање нове програмске јединице —  Центра за уметност стрипа у Београду који је, под координацијом Зорана Стефановића, учествовао у стотинак програма у десетак градова Србије. Посебно је било запажено представљање нацрта националне стратегије за стрип у Србији.

Први своје врсте у нашој култури, Центар за уметност стрипа редовно организује делатности од културног и друштвеног значаја, које су везане за ликовно приповедање и визуелну комуникацију. Ово је заједнички подухват Удружења „Свет стрипа” из Крагујевца и Удружења стрипских уметника Србије (УСУС), са бројним партнерима у земљи и иностранству — уметничким, културним, образовним и научним установама. Најширој публици се нуде предавања, трибине, промоције, курсеви и радионице, стручно-научни скупови, фестивали и конвенције, истраживање, издаваштво, стручне процене и друго.

Удружења стрипских уметника Србије

www.usus.org.rs

 

 

Posted in Саопштење за медије and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *