22. Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори“ ФЕДЕМУС 2017 „Хајде да певамо“

foto (14)


22. Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори“
ФЕДЕМУС 2017
„Хајде да певамо“

Понедељак, 23. октобар у 17 часова

Сала Донка Шпичек
Дечји културни центар Београд
Таковска 8

 

22. Републички фестивал дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори“ ФЕДЕМУС 2017 под називом „Хајде да певамо“ биће одржан у понедељак, 23. октобра у 17 часова у сали Донка Шпичек Дечјег културног центра Београд. На концеру ће учествовати мали композитори и кантаутори из: Панчева, Вршца, Лазарева, Крушевца, Ваљева, Беочина, Крагујевца, Аранђеловца, Сремске Митровице, Великог Поповића и Београда.

Овај Фестивал од 1995. године афирмише младе таленте и једини је фестивал на коме деца ушествују као композитори, аутори музике и текста и као извођачи. Фестивал промовише дечје стваралаштво и креативан рад одраслих са децом.

Двадесет другу годину деца Србије узраста од 7 до 15 година учествују на републичком конкурсу који ДКЦБ расписује сваке године за дечју композицију у области вокалног и инструменталног стваралаштва.

На конкурсу, који је био расписан у јануару месецу ове године пристигло је више стотина композиција из преко тридесет градова и места Србије, које су групно или појединачно, компоновала деца основних школа, на своје или текстове својих вршњака. По завршеном конкурсу, у марту месецу, селекциона комисија, у саставу наших еминентних професора музике и аранжера, одабрала је дванаест инструменталних, две електронске компјутерске композиције уз које ће плесати чланице Балетског студија ДКЦБ и једанаест вокалних композиција за које су израђене матрице, снимљене у студију „МТ“ Микија Тодоровића. Снимљене вокалне композиције нашле су се на новом ЦД-у.


foto (5)


Од самог почетка реализације Фестивала покровитељи су: Министарство просвете и технолошког развоја и Министарство културе и информисања Републике Србије. Фестивал „Деца композитори“ прописан наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете и технолошког развоја РС.

ДКЦБ и фестивал „Деца композитори“ створили су генерације младих композитора, солиста и кантаутора. До сада су издате три аудио касете, десет аудио ЦД-а у издњу ПГП-а и пет самосталних издања. Ова издања прате и нотне збирке у којима се налазе око двеста седамдесет вокалних композиција.

Учесници Фестивала су свих ових година, представљали нашу земљу на многим међународним фестивалима: „Златно славејче“ у Македонији, у Ковентрију у Великој Британији, „Златна јабука“ у Кјустендилу и Софији у Бугарској, затим у Темишвару и Букурешту у Румунији, Драчу у Албанији и Фетијама у Турској.

Поред ових иностраних наступа, деца солисти и кантаутори учествовали су у многим дечјим програмима нашег града – концерт испред Скупштине града Београда поводом „Дана Европе“ и у „Сусретима пријатељства“ „Радости Европе“ као и у многим ТВ и радио емисијама од којих посебно издвајамо четри специјалне новогодишње емисије „Клацкалица“ РТС.

Музички Уредник ФЕДЕМУСА: Мирјана Миличић Прокић


20 item(s)
Posted in Обавештења and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *