ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ КОРЕОГРАФА „ИСКОРАК“

ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ КОРЕОГРАФА

„ИСКОРАК“

Први Фестивал младих кореографа „ИСКОРАК“ биће одржан у суботу, 11. децембра, у 18 часова, на Великој сцени „Донка Шпичек“ у Дечјем културном центру Београд, Таковска 8, у организацији Дечјег културног центра Београд и уз подршку Удружења балетских уметника Србије.

На фестивалу ће се представити ученици Балетске школе „Лујо Давичо“ у Београду, Балетске школе у Новом Саду, али и даровити полазници плесних студија са талентом и жељом за креирањем кореографских целина и изражавањем идеја језиком уметничке игре и креативног покрета. Позив је био отворен за све стилове уметничке игре.

„Жеља нам је да охрабримо младе плесне креативце да буду своји при стварању, да буду слободни, аутентични и отворени за нова искуства, као и да негујемо индивидуалност и различитост личних печата и стилова. Позив је био отворен за средњошколце из целе Србије, узраста од 14 до 19 година, који воле и знају да причају покретом” – истакла је уредница фестивала Ивана Табори Обрадовић.

Тема првог фестивала је ПРОШИРЕНА СТВАРНОСТ, која треба да послужи као оквир за стварање и преиспитивање. Да ли је дигитална стварност постала доминантна у односу на стваран свет који нас окружује? Да ли нас друштвене мреже повезују и олакшавају нашу комуникацији или је то само привид стварног контакта? Колико на нас утичу садржаји који су нам доступни у сајбер свету, да ли их бирамо сами или су нам наметнути? Где је наше стварно ЈА, како га креирамо у виртуелном свету и како на нас утичу императиви среће и савршенства којима смо изложени на друштвеним мрежама? Колико нас технолошки напредак кошта, а колико тога нам пружа и како се осећамо? Зашто волимо дигитални свет и шта он за нас представља? Да ли нас старији разумеју или нас само осуђују када су у питању нове технологије? – само су нека од питања којима ће се учесници бавити у својим кореографијама….

Након такмичења, жири фестивала – Смиљана Стокић, балерина Народног позориштва, координатор Фестивала кореографских минијатура (ФКМ) и члан председништва Удружења балетских уметника Србије (УБУС), Драгана Станисављевић, кореограф, вишеструки лауреат ФКМ и педагог Балетског студија Дечјег културног центра Београд и Александра Аризановић, глумица и кореограф, добитница награде Охрабрење прошлогодишњег издања ФКМ – најуспелијим учесницима доделиће признања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram