IN MEMORIAM ДОНКА ШПИЧЕК (1933 – 2016)

IN MEMORIAM

 ДОНКА ШПИЧЕК (1933 – 2016)


Donka


Београд 10. јул 2016.


Можемо рећи да смо сви били њена деца, учинила је посебним многа одрастања, али и наше професионалне животе. Волећемо заувек њену благородност, посебност и пожртвованост. Наставићемо да улажемо труд у све оно што је створила и тако сачувати сећање на њу. Хвала јој што је била наш стуб и наш чувар. Нека јој је вечна слава. Дечји културни центар Београд


Донка Шпичек, дугогодишњи сарадник Дечјег културног центра Београд и председник Управног одбора ове институције, преминула је јуче у Београду, у осамдесет другој години живота.

 

Посвећена деци и њиховом образовању, Донка Шпичек осмислила је и реализовала низ квалитетних и културно-образовних програма за децу, не само у Дечјем културном центру Београд и некадашњем Дому пионира, већ и у многим другим институцијама културе и медијским кућама.

 

Рођена у Београду, где је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала на Вишој педагошкој школи у Београду на групи за Руски језик и југословенску књижевност и на Факултету драмских уметности на одсеку Организација позоришних делатности. Радила је као наставник у Основној школи ,,Ђорђе Крстић” у Београду.

Била је главни и одговорни уредник Редакције Сусрети Четвртком – познате трибине за мале Београђане.

 

Основала je манифестацију Радост Европе 1969. године коју је предводила и у њеној организацији учествивала до последњих дана свог живота. Била је неколико година директор Сектора за културу Центра Сава и председник Савета Фест-а. Успешно организовала већи број међународних гостовања и конципирала рад овог Сектора. Била је главни и одговорни уредник Редакције програма за децу и младе Телевизије Београд.

 

Била је уредник многих програма, серија као и познатих серија Сиви дом и Заборављени, чувене серије емисија за децу „Лаку ноћ децо“.Била је члан радне групе Програма за децу и младе Евровизије као представник југословенске радио-телевизије од 1982. до 1990. године .

 

Била је оперативни директор Позоришта ,,Бошко Буха” од 1998. до 2008. године. Захваљујући Дечјем културном центру, обновила је музички фестивал „Дечје београдско пролеће” који је после 20 година одржан у априлу ове године.

 

Поред многобројних признања и награда издваја признања, плакете УНИЦЕФ, Ордена осмеха (који додељују деца Пољске одраслим ствараоцима за децу).

 

Добитник је и следећих награда: „Златни беочуг Београда“ (када се додељивао само једном појединцу 1972. године), „Змајева награда“, међународна награда ,,Грозданин кикот” за вишедеценијски рад на пољу уметности и едукације деце и младих 2009. године. Добила  је и Међународно фестивалско признање ,,Мали принц” за 2012. годину, награда се додељује за изузетан дугогодишњи допринос развоју културе и сценске уметности за децу. Ову награду додељује Савет Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици. Добитница је признања „Звезда међу звездама” 2015. године које додељује Савет фестивала Позориште Звездариште.

 

Одликована је СРЕБРНОМ МЕДАЉОМ председника Републике Србије Томислава Николића за заслуге у јавној и културној делатности, нарочито у несебичној промоцији стваралаштва деце и за децу.

 

Датум, време и место комеморације и сахране биће накнадно објављени на сајту Дечјег културног центра Београд.


Posted in Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *