ПРЕПОРУКА КЊИГА ЗА АПРИЛ

Препорука књига за основце


„Мама вила и ја“, Софи Кинсела

„Мама Вила и ја“ је прва књига за децу бестселер ауторке Софи Кинселе, у којој се налазе четири приче о лудим, магичним догодовштинама девојчице Еле и њене маме Виле.

Мама Еле Брук изгледа обично, као све остале маме, али није таква. Зато што може да се претвори у вилу и да изводи невероватне чаролије својим мобиштапићем. Али, понекад чаролије крену како не треба и тада јој Ела притекне у помоћ.

„Мама Вила и ја“ је прва књига у Кинселином серијалу дечјих прича о девојчици Ели и њеној мами вили, а можете је пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 

 


„Бајка о Бајалицама“, Војислав Тодоровић

„Бајка о Бајалицама“ Војислава Тодоровића је изванредно написан и филмичан роман за децу, који сједињује фантастику и фолклор у магичну причу.

Једанаестогодишња Милица и њен брат Милан одлазе у село Бајалице. Али шта може да буде узбудљиво у селу у којем живе старци? Заправо, неуобичајено дуговечни људи… И ко је тај чудни дечак кога је Милица видела на гробљу?

„Бајка о Бајалицама“ је оригинална и узбудљива авантура у којој се народни мотиви мешају са савременим животом уз, наравно, магијске зачине. Ово је сјајан роман о пријатељству и пожртвованости који због врхунског приповедачког умећа нећете испуштати из руку.

„Бајку о Бајалицама“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


Препорука књиге за младе


„Ноћна школа“, К. Џ. Доерти

Кад сви лажу, коме да верујеш?

Елин свет се распада… Она мрзи своју школу. Брат јој је нестао. Управо су је ухапсили. Опет. А сада је родитељи шаљу у интернат.

Међутим, Академија Симерија није обична школа. Компјутери и мобилни телефони су забрањени. Ученици су мешавина надарених, сурових и привилегованих тинејџера. Они – а можда и неки професори – крију тајну.

Ели упознаје нове људе, међу којима је и Картер, суморни усамљеник с којим осећа тренутну блискост и долази у сусрет са Ноћном школом, тајанственим друштвом чијим активностима ученици не смеју да присуствују.

Међутим, када Ели буде нападнута покреће се ланац догађаја који кулминира смрћу једне од ученица током летњег бала. Када школа почне да изгледа као веома опасно место, Ели мора да одлучи коме може да верује. И открије шта се заиста дешава у Академији Симерија.

Књигу „Ноћна школа“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.


Препорука књига за одрасле


Роман „Приврженост“ Драга Кекановића, приповедача, романсијера, драмског писца и сценаристе, првог добитника награде „Београдски победник“, доноси раскошну слику позног средњег века на прелазу у ренесансу. Пратећи судбине јунака у драматичним временима, у доба пред пад Цариграда и Српске деспотовине, аутор обликује слојевиту визију прошлости у којој се препознају и обриси савременог Балкана на размеђу Истока и Запада. У средишту приче из 15. века су Катарина, кћи деспота Ђурђа Бранковића, и соколар Дамјан, витез и монах.

Прича о идеалној љубави двоје главних јунака основа је за портрет изузетне жене наше средњовековне историје Катарине Кантакузине Бранковић. Наташа Анђелковић, која је била у жирију за доделу награде „Београдски победник“, истакла је да „кроз њен лик писац успева да прикаже универзални лик снажне жене која се гиба између своје државничке чврстине, емоционалне рањивости и националне привржености“, док је Весна Тријић истакла да се „Драго Кекановић овом узбудљивом сторијом вратио теми судбине Срба у Хрватској, вековима разапетих између две вере и два културна модела, али из потпуно неочекиваног угла. Учинио је да нас историјске околности пред пад Српске деспотовине суптилно подсете на ове у којима данас живимо.“

Роман „Приврженост“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 


„Очи су им гледале у Бога“, Зора Нил Херстен

Роман „Очи су им гледале у Бога“ Зоре Нил Херстон драматично је путовање Џејни Крофорд, коју потрага за идентитетом води стазама на којима ће спознати љубав, искусити животне радости и туге и спокојна се вратити себи као давно напуштеном дому.

Када је 1937. године овај роман о поноситој, независној црнкињи објављен, мушкарци критичари углавном су га приказали с омаловажавањем. Када је након скоро четири деценије поново објављен, ушао је у канон афроамеричке књижевности као једно од најбитнијих дела.

Светлопута, дугокоса сањалица Џејни одраста очекујући да ће се према њој поступати боље него према осталима. Али стварност је сурова све док не упозна Чајног Колачића. Он је млађи од ње, али подједнако буди и њено срце и дух и омогућава јој да ужива у животу а да не буде ни теглећа радна снага нити украс неког мушкарца. Тако почиње њена животна прича која нема срећан крај, али ипак читаоца испуњава необичним миром и задовољством. Џејни је црнкиња која не мора да проживи живот изгубљена у туговању, горчини, страху или глупим романтичним сањаријама. Уместо тога је, према сопственим речима, испунила оно што свако мора – да стане пред Бога и да сама научи како се живи.

„Очи су им гледале у Бога“, роман пун душе, који разуме и љубав и окрутност, који раздваја ускогруде људе од оних великог срца, не губећи притом сажаљење према онима злосрећнима који не знају ваљано да живе, можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
YouTube
Instagram