СВИ СУ СНОВИ ЈЕДНАКО ВАЖНИ – СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА

 

Светски дан детета – 20. новембар, у Србији је обележен мултимедијалним уметничким програмом СВИ СУ СНОВИ ЈЕДНАКО ВАЖНИ, у организацији Министарства за бригу о деци и демографију Србије, Дечјег културног центра Београди и Културног центра Шабац.

 

Током 2022. године Министарство за бригу о деци и демографију Србије је Светски дан детета обележило програмом у Дечјем културном центру Београд. У складу са одлуком кабинета министарке Дарије Кисић ове године је за прославу Светског дана детета и сусрет деце са министарком Даријом Кисић и уметницима из Дечјег културног центра Београд изабран Град Шабац, тачније Културни центар Шабац.

 

Ументички програм СВИ СУ СНОВИ ЈЕДНАКО ВАЖНИ састојао се од неколико сегмената: у забавно-музичком програму у коме су деца из шабачких основних школа уживала уз песме познатих аутора и извођача за децу Леонтине, Иване Петерс и Пеђолина, као и у позоришној представи за децу „Авантуре Краљевића Марка”, по тексту Слободана Станишића и извођењу Горана Јоксића у насловној улози. Током забавно-музичког програма организовано је дружење министарке Дарије Кисић и градоначелника Шапца Александра Пајића са децом на сцени. Заједно са музичким звездама на сцени наступила су и деца из дечјег хора „Лира“ из Коцељеве, са диригентом Иваном Марковићем и деца из хора Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ из Шапца, са диригентицом Снежаном Шалаи Тибор. У музичком програму наступили су и лауреати Другог музичког фестивала МИЊА СУБОТА 2023 из Шапца и околине. О томе зашто се обележава Светски дан детета и у чему је његов значај деци је говорио Далибор Стојановић, историчар.

Након музичко-сценског програма деца су имала прилику да присуствују и уметничкој радионици са ликовним педагозима из Дечјег културног центра Београд: мр Катарином Булајић, Маријом Лазаревски и Урошем Максимовићем. На радионици су деца била у прилици да се опробају у ликовном изражавању путем боја, линија и слободног уметничког израза. Тема дечјих права и слобода била је непресушна инспирација младим уметницима, који су вођени педагозима покушали да пренесу своја осећања и доживљаје на ликовни рад. Током радионице деца су као крајњи производ понели оригиналну слику као успомену са овог догађаја.

 

Фото: Јован Марковић, Културни центар Шабац

80 item(s) « of 6 »
80 item(s) « of 6 »
60 item(s) « of 4 »
41 item(s) « of 3 »

 

Фото: Н. Даковић, Љ. Јојић и Д. Стојановић

19 item(s) « of 2 »

 

 

 

 

Posted in Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *