Аљес Карљукевич: „Шушкало и његови пријатељи“


Аљес Карљукевич: „Шушкало и његови пријатељи“

 

 

Библиотека Дечијег културног центра, која у овом тренутку броји 26000 књига (за децу, младе и литература за одрасле), постала је богатија за још један наслов. У питању је новообјављена књига за децу „Шушкало и његови пријатељи“ Аљеса Карљукевича, коју је са белоруског језика превела МА Дајана Лазаревић, сарадница ДКЦБ.

О аутору:

Аљес Карљукевич (Александар Николајевич Карљукевич) је рођен 6. јануара 1964. године у селу Затитова Слобода у Пуховицком реону Минске области (Република Белорусија). По професији је ратни новинар. Служио је у редакцијама ратних новина. После војне службе 1995. године био је кореспондент, уредник више рубрика републичких новина, главни уредник новина „Црвена смена“, „Књижевност и уметност“, „Звезда“, а потом и директор издавачких кућа „Књижевност и уметност“ и „Звезда“. Од септембра 2017. године је на позицији министра информација Републике Белорусије. Од 1998. године је члан Савеза књижевника Белорусије. Такође је члан савеза књижевника у Таџикистану, Азербејџану и Јерменији.

О књизи:

Шушкало је храбар, љубазан, паметан и прави пријатељ. Он није човек и није животиња; Шушкало је идеја и енергија, љубав према природи, пријатељима, путовању. Његова душа је чиста, он воли живот, родну груду, књижевност.

Шушкало не путује без свога атласа – тамо су нацртана мора, океани, планине, цела земља. Он разговара са децом Вероником и њеним братом Мишом, али и са делфинима, пчелама, пауцима… Шушкало путује по Свислачи и по целом свету, а, такође, постаје бициклиста и падобранац.

Шушкало је мали, занимљив, радознао. То си ти, то сам ја – и заједно путујемо по свету – путујемо по детињству. А наша кућа је тамо, где су наши родитељи, где су наши пријатељи, наша позната земља – тамо, где је срце.

Од срца препоручујемо на читање ову топлу и искрену причу на читање, која држи пажњу од прве до последње странице и чини да заувек останемо у чаробном свету детињства, пратећи радозналог Шушкала.

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *