Препорука књига за новембар 2018. године

 


Препорука књиге за одрасле


 

Аутор: Миомир Петровић
Наслов: Black light
Издавач: Београд: Лагуна, 2018. – 266 стр.

 

 Свако од нас жели да верује да ће нам будућност бити светлија и да ћемо бити задовољнији и срећнији. Од када човечанство постоји, постојале су и методе за прорицање будућности, искорак у непознато, којем су природно „програмирани“ да тежимо. Ипак, постоји и онај стих Љубивоја Ршумовића:

 

„Кад би човек знао
Шта га даље чека
Не би се ни рађао
У лику човека.“

Овакву слику бућности даје нам и познати писац, приповедач, драматург и теоретичар уметности Миомир Петровић (рођ. 1.3.1972. у Београду). У својој књизи „Black light“ нуди нам врло мрачну слику скоре будућности, кроз коју пратимо случај убиства једне жене у Београду. Европа је распарчана на кантоне, којима управља централизована светска власт. Народ живи логорашки. Уствари, ту не можемо да говоримо о животу, него о пуком преживљавању у условима недостојним људског бића. Занимљив је и приказ Београда, као Вавилонске куле, намењене за осуђенике и несрећнике. Но, како увек бива, у ужасним условима налази се и покрет отпора, симболично назван: „Ослободилачки фронт.“ Занимљиво је да је Ото Олтвању назвао ову будућност „кошмарном футуристичком рашомонијадом“, али и врло „узбудљивим“ делом.

Због необичности теме и начина приповедања, препоручујемо читаоцима Библиотеке ДКЦБ ову књигу.

Миомир Петровић је дипломирао на Факултету драмских уметности, а докторирао на Одсеку за интердисциплинарне студије на Универзитету уметности у Београду. Био је главни драматург позоришта Атеље 212 у Београду (1996-1999), заменик директора драме Народног позоришта у Београду (2001-2002), драматург Народног позоришта у Београду (2003). Био је професор на Факултету за културу и медије у Београду (2008-2015), а од 2015. до данас је професор на Институту за уметничку игру у Београду. Објавио је бројне драме, уџбенике и зборнике прозе.

 Добитник је Октобарске награде града Београда 1996. године и награде „Лаза Костић“ за књигу „Кућа од соли“ 2017. године.

МА Дајана Лазаревић

 


Препорука књиге за омладину


 

Аутор: Влада Арсић
Назив: Невиђена Србија
Издравач: Београд: Лагуна, 2018. – 165 стр.

 

 

Без прошлости не бисмо имали садашњост, а ни будућност. Многе ствари које нам се догађају данас, само су последица догађаја из прошлости. Корисно је знати шта се догађало у прошлости, да бисмо учили на грешкама наших предака и бољи свет остављали за наше потомке.

Ипак, многи историју сматрају „сувопарном“ и досадном, нарочито омладина. Међутим, „сторије из историје“ могу да буду итекако занимљиве, а пример за то је нова књига Владе Арсића: „Невиђена Србија“. Књига је намењена младима, који треба да науче нешто више из историје своје отаџбине. Језик којим је књига писана је једноставан и прихватљив свима, а ситуације и догађаји су описани врло динамично, прожети анегдотама и занимљивостима, који све време држе будним свога читаоца.

Да ли сте знали да је фреска Белог Анђела послата у космос? Ко је био Миладин Зарић? Како се то десило, да је четири пута сахрањиван вожд Карађорђе? Одговоре на ова и многа друга питања из српске историје, пронаћи ћете у књизи „Невиђена Србија.“

Писац ове књиге Влада Арсић важи за великог путника и познаваоца разних српских крајева. Рођен је у Београду. Као репортер, новинар и уредник у дневним новинама, „Илустрованој политици“, „Политикином забавнику“, „Ревији САТ Плус“ и „Националној ревији Србија“, пропутовао је целу Србију. Аутор је и први уредник телевизијске емисије „Од злата јабука.“ Аутор је публицистичке књиге „Лопатање ђавола“ (2010) и романа „Изгубљене у магли“ (2012), „Армагедон“ (2014), „Бродолом“ (2014), „Кад звона занеме“ (2016) и „Ноћ архангела“ (2016).

Због лепог односа према српској историји и традицији и могућности да млади на занимљив начин науче нешто више, срдачно препоручујемо ову књигу.

МА Дајана Лазаревић

 


Препорука књиге за децу


 

Аутор: илустровао Радич Мијатович
Назив: Откачена школа – вицеви и питалице
Издавач: Београд: Лагуна, 2018. – 79 стр.

 

Нова књига у Библиотеци ДКЦБ, коју срдачно препоручујемо нашим младим читаоцима-основцима је „Откачена школа“, која се састоји од вицева и питалица. У главној улози је Мали Перица, али ту су и неизоставни љубимци деце – роботи и мачке.

На књизи стоји и интересантно упозорење: „Ову књигу не смете да читате за време наставе, јер постоји опасност да вам је наставник одузме и задржи је за себе.“

Илустрације у књизи су младалачке и лепшаве, врло примамљиве дечјем оку, а састављене су од две боје – црне и наранџасте. Ово није књига, која носи неку поуку, нити ће деци дати лекцију из историје, српског језика или неког другог предмета – али ово је књига, која ће искрено насмејати малишана, који ће себе препознати у Перици. У свим вицевима, Перица варира од једне мудрице, која изненади одрасле својом довитљивошћу до једног обичног дечака, који свет гледа очима неискуства и невиности.

ПРИМЕР ДОВИТЉИВОГ ПЕРИЦЕ:

Наставница: Данас, децо, радите тест. Надам се, Перице, да нећу видети како преписујеш!
Перица: И ја се надам, наставнице.

ПРИМЕР НАИВНОГ ПЕРИЦЕ:

Перица: Добио сам мацу за рођендан.
Јовица: А је л` твоја маца мушка или женска?
Перица: Мушка.
Јовица: Како знаш?
Перица: Па, има бркове.

За све почетнике у читању, али и младе духом, срдачно препоручујемо ову књигу.

МА Дајана Лазаревић

Posted in Библиотека ДКЦБ and tagged , , , .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *