ХОР ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАД ОТПУТОВАО У ПАРИЗ

IMG_3002


 

ХОР ДЕЧЈЕГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАД

ОТПУТОВАО У ПАРИЗ

 

Хор Дечјег културног центра Београд отпутовао је данас у Париз, где ће одржати концерте у Културном центру Србије (18. јуна, у 19.30 часова), сали Espace Bogino (19. јуна, у 14 часова) и Српској цркви Свети Сава (21. јуна, у 12 часова). Гостовање дечјег хора организовано је уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије, Секретаријата за културу Градске управе града Београда и СП „Ласта’’.

 

У Културном центру Србије у Паризу, Хор Дечјег културног центра Београд одржаће концерт „Са Мокрањцем кроз Европу”, а на репертоару ће се наћи „Марш уличних дечака” одломак из опере „Кармен” Ж. Бизеа, „Из снова те знам”, одломак из балета „Успавана лепотица” П. И. Чајковског, „Дует мачака” Ђ. Росинија, „Кроз ноћ и кроз дан” Ф. Шопена и „Ода радости”, одломак из IX симфоније Л. ван Бетовена. Први део обухвата композиције европских аутора, које кроз дечје гласове добијају нову уметничку димензију, док ће други део концерта бити посвећен  великану српске музичке сцене, Стевану Стојановићу Мокрањцу и његовом музичком делу које је оставио иза себе. Осмишљен као кратак омаж Мокрањцу и народној музици из које је црпео идеје за своја дела, програм другог дела концерта садржи Мокрањчеве композиције „Друге руковети”  (Осу се небо звездама, Смиљана, Јесам ли ти Јелане, Маро Ресавкињо, У Будиму граду), „Малу руковет” (Расло ми је бадем дрво, Повела је Јела, Пушчи ме и Ајде море момичето), у аранжаману Војислава Симића, као и народне песме „Ајде Јано” и „Засп’о ми је драги”.

 

Ово кратко путовање „Са Мокрањцем кроз Европу” одише најлепшим мелодијама одабраних композитора, кроз које се чују различите музичке епохе и национални стилови аранжирани за трогласни дечји хор. Хором диригује магистар дириговања Невена Ивановић.

 

Поред концерта у Културном центру Србије, Хор ДКЦБ ће имати још два наступа у Паризу – у Аркеју, сали Espace Bogino, у петак, 19. јуна и у Српској цркви Свети Сава, у недељу, 21. јуна. У Српској цркви Свети Сава дечји хор ће се представити и са духовним програмом, са благословом протојереја ставрофора оца Николе Шкрбића. Концерт ће се одржати после Свете Литургије, у недељу 21. јуна, у 12 часова, на Светски Дан музике.

 

Хор ДКЦБ добитник је многобројних признања, од којих су најзначајније награде за најбољег диригента, за најбоље изведену композицију и најбољи дечји хор по мишљењу публике на Републичком фестивалу хорова деце и младих „ФЕДЕХО”, награда „Војислав Илић” за најбоље извођење духовне музике на фестивалу „Хорови међу фрескама”, као и награде на међународним фестивалима „Звуци Москве’’ у Русији и Распјеване пахуље у Босни. Хор окупља талентовану децу предшколског и основношколског узраста, која у области певања показују посебну надареност, креативност и љубав према музици. Наступао је на многим манифестацијама и фестивалима, као што су Радост Европе, Калемегдански сутони, Дечји сајам, Улица отвореног срца, Светосавска академија и Франкофонија. Издао је два аудио ЦД под називом „Песме света” и „Како се слуша Мокрањац”.


12 item(s)

 

 

 

Posted in Саопштење за медије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *