Монодрама “МИЛУНКА САВИЋ”

 

У понедељак 30. јануара у 13 часова, у сали „Донка Шпичек“ Дечјег културног центра Београд, изведена је монодрама “Милунка Савић” у режији Петра Станојловића и извођењу глумице Весне Станковић. Представа је била намењена ученицима 7. и 8. разреда основних школа са територије Општине Стари Град.

Монодрама говори о животу српске војничке хероине Милунке Савић. Милунка је у Први балкански рат отишла уместо брата, преобучена у мушкарца под именом Милун Савић. Када је била рањена војска је открила њену тајну, али упркос војним правилима задржали су је у јединици. Милунка Савић одликована са 12 медаља и једина је жена на свету одликована француским Ратним крстом са палмом. Међу њеним одликовањима су и Орден за храброст, Карађорђева звезда са мачевима, медаља Милош Обилић, два ордена Легије части. Милунка је након демобилизације родила девојчицу Милену, усвојила још три кћерке, те отхранила и одшколовала још тридесет шесторо деце, радећи у Србији као чистачица у банци, а ноћу шијући војне униформе.

Монодрама је проглашена за најбољу на Међународном фестивалу у Земуну 2015. године, а исте године добила је и награду “Златни витез” на Међународном фестивалу у Москви.

Сав приход од улазница уплаћен је у хуманитарне сврхе за лечење четрнаестогодишњег дечака Лазара Живановића.

Дечји културни центар Београд се придружује позиву за учешћем у овој акцији како бисмо Лазару помогли да се што пре врати нормалном животу са својим вршњацима.

 

 

—> клик на линк https://www.budihuman.rs/korisnik/1418/lazar-zivanovic

 

 

(ФОТО: Стеван Нешковић)

9 item(s)

 

Posted in Културно-образовни програм, Обавештења, Фотогалерија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *