Отворен позив за ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ КОРЕОГРАФА „ИСКОРАК“

Отворен позив за

ФЕСТИВАЛ МЛАДИХ КОРЕОГРАФА „ИСКОРАК“

Дечји културни центар Београд (ДКЦБ) уз подршку Удружења балетских уметника Србије (УБУС) у суботу 11. децембра 2021. године организоваће Фестивал младих кореографа средњошколског узраста (од 14 до 19 година) под називом ИСКОРАК на сцени „Донка Шпичек“, са идејом развоја кореографског стваралаштва и ауторства у области уметничке игре код младих.

Жеља нам је да у програм укључимо будуће професионалце, ученике балетских школа, али и даровите полазнике плесних студија са талентом и жељом за креирањем кореографских целина и изражавањем идеја језиком уметничке игре и креативног покрета. Позив је отворен за све стилове уметничке игре.

Тема ПРОШИРЕНА СТВАРНОСТ треба да послужи као оквир за стварање и преиспитивање. Да ли је дигитална стварност постала доминантна у односу на стваран свет који нас окружује? Да ли нас друштвене мреже повезују и олакшавају нашу комуникацији или је то само привид стварног контакта? Колико на нас утичу садржаји који су нам доступни у сајбер свету, да ли их бирамо сами или су нам наметнути? Где је наше стварно ЈА, како га креирамо у виртуелном свету и како на нас утичу императиви среће и савршенства којима смо изложени на друштвеним мрежама? Колико нас технолошки напредак кошта, а колико тога нам пружа и како се осећамо? Зашто волимо дигитални свет и шта он за нас представља? Да ли нас старији разумеју или нас само осуђују када су у питању нове технологије, само су нека од питања којима се учесници могу бавити у својим кореографијама….Дозвољено је и да тему ПРОШИРЕНА СТВАРНОСТ интерпретирају независно од ових питања и на свој начин, како је доживљавају.

Пропозиције:

 • Кореографија може бити соло, дует, трио, али и групна
 • Предвиђено трајање кореографије је до 5 минута максимално, али може трајати и краће.
 • Кореографија треба да одговори на дати тематски оквир у најширем смислу и у складу са сензибилитетом младог аутора.
 • Пријава подразумева попуњавање апликационог формулара и постављање снимка готове или радне верзије кореографије на линку https://forms.gle/dF4XmENatiMDuG2F6 до 01. децембра 2021. Само одабране кореографије биће уврштене у програм.
 • Ученици могу конкурисати и са креативним садржајима које су стварали на неким од редовних часова.
 • Извођачи кореографије не смеју бити старији од средњошколског узраста.
 • Позив је отворен и за учеснике ван Београда, али организатор не може сносити трошкове превоза
 • Кореографије ће се изводити на бaлeтском поду површине 10Х10 метара.
 • Кореографије ће селектовати Савет фестивала.
 • У Савету фестивала налазиће се представници ДКЦБ, организације УБУС, као и афирмисани уметници/педагози из области уметничке игре. Важан сегмент програма биће разговор свих учесника са члановима Савета.
 • Предвиђено је наградно фотографисање у плесним позама свих учесника селектованих за програм у фото студију као стимулација, подстрек, а уједно и успомена на дружење.

Жеља нам је да охрабримо младе плесне креативце да буду своји при стварању, да буду слободни, аутентични и отворени за нова искуства, као и да негујемо индивидуалност и различитост личних печата и стилова.

Posted in ИСКОРАК, Обавештења.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *