Пројекат међународне културне сарадње Young Theatre on the Move

Пројекат међународне културне сарадње Young Theatre on the Move

 

У оквиру пројекта међународне сарадње под називом YOUNG THEATRE ON THE MOVE, у суботу 22. фебруара и у недељу 23. фебруара 2020. године, у Дечјем културном центру Београд, Таковска 8,  одржана је РАДИОНИЦА КРЕАТИВНОГ ПОКРЕТА И ИМПРОВИЗАЦИЈЕ намењена свим професионалцима који се баве педагошким радом у школи или у оквиру ваннаставних активности.

Тема радионице била је методологија развоја креативног покрета код деце кроз принципе импровизације, са циљем практичне примене у раду са децом и младима у оквиру свакодневних образовних и културних активности педагога и других професионалаца блиских овој области. Циљ је развој сензибилности и интересовања за савремену игру, импровизацију у уметничкој игри и театар покрета како би оне постале користан алат у палети вештина сваког педагога којима покушава да пренесе своја знања и вредности деци и младима.

Радионицу у којој је учестовало више од 30  полазника водили су: Ивана Табори Обрадовић – уредник сценских програма Дечјег културног центра Београд, Драгана Станисављевић – кореограф и педагог Балетског студија ДКЦБ,  др Пол Мареј – редитељ, глумац, педагог и оснивач Belgrade English Language Theatre и Тијана Кесић – глумица, драмски педагог НТЦ система и оснивач „Уметничке радионице Кесић“. Полазници су били плесни и драмски педагози, васпитачи предшколских установа, наставници и професори основних и средњих школа, као и педагози ангажовани у невладиним организацијама и удружељима грађана. Поред полазника из Београда, присуствовале су колегинице и колеге из Новог Сада, Зрењанина, Титела, Параћина, Ћуприје, Лесковца, али и Словачке и Грчке. Програм радионице се састојао из теоријског уводног дела који је обухватио упознавање са пројектом и методологијом рада, практичног дела у којем су се полазници упознали са кокретним вештинама и вежбама, као  и завршне дискусије на различите теме везане за реализацију пројекта и примену методологије Young Theatre on the Move у практичном раду са децом.

Сваки од учесника добио Приручник за рад који садржи конкретне вежбе и игре из области плесне импровизације и креативног покрета. Приручник је настао током рада плесних и драмских педагога ДКЦБ-а са својим колегама из партнерских институција из Словеније, Пољске, Румуније и Француске.

Радионица је једна од активности пројекта међународне сарадње YOUNG THEATRE ON THE MOVE, који је кофинансиран из Фонда Креативна Европа, потпрограм: Култура. Пројекат траје две године и у њему учествују Пионирски дом из Љубљане (Словенија) као главни партнер и Дечји културни центар Београд (Србија), Комична опера за децу из Букурешта (Румунија), CNC Dance Company (Француска) и Културни центар из Елка (Пољска) као партнери. Следећа активност на пројекту је организација Интерим састанка свих партерских организација у Дечјем културном центру Београд од 12. до 15. марта 2020. године.

 

 

Друга група педагога на радионици пројекта Young Theatre on the Моve Дечјег културног центра Београд

 

 

248 item(s) « of 9 »
Posted in Креативна Европа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *